Belföld

Belefojtották a szót a romaügyi biztosba

Nem tudta elmondani a fővárosi romák helyzetéről szóló álláspontját a Főváros mai közgyűlésén a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke.

Makai István az MTI-hez eljutatott közleményében nem részletezte, hogy miként fojtották bele a szót a közgyűlésen, csak azt, hogy az történt. A fővárosi romaügyi biztos közlése szerint amiatt nem tudta elmondani álláspontját a gyűlésen, így az MTI-nek elküldött közleményben ismertette azt. Íme:

Az FCÖ kiemelt céljának tekinti a cigányság 21. századi polgárosodását, de mi a szavak helyett cselekszünk! Tucatnyi programot indítottunk már, és szakmai tapasztalataink, sikereink alapján született meg a Roma Felzárkóztatás Európai Modellje, mely képes biztosítani a dolgozni tudó és akaró romák képzését és munkavállalását úgy, hogy ehhez nem igénylünk kormányzati, önkormányzati forrást.

Munkánk, teljesítményünk viszont nem tükröződik költségvetési támogatásunkban, mert azt az elmúlt évekhez viszonyítva ötödére csökkentették. Álszentnek tartjuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat a jogegyenlőségre hivatkozva egyenlőségjelet tesz egy kétszázezer fős és egy alig százfős kisebbségi önkormányzat közé.

Ma ott tartunk, hogy legitim módon megválasztott önkormányzatunk az alapvető működési feltételeket is nélkülözni kénytelen, miközben tudjuk, hogy ez évi működési támogatásunk kevesebb, mint a fővárosi önkormányzat néhány tanácsadójának tavalyi prémiuma.

A helyzet drámai. Az FCÖ nem alamizsnát kér, hanem tisztességes elbánást, munkánk megbecsülését, mert kisebbségként sok mindent tudunk hozzáadni a többség erejéhez, a nyugatos polgárosodásához, közös sikerünkért. Ha lehet. Ha engedik. De ha mégsem, tudniuk kell azt is: nekünk már nincs mit veszítenünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik