Belföld

Tárki: egyre aktívabbak a választók

országgyűlés (ingyenes, )
országgyűlés (ingyenes, )

Mind a Fidesz–KDNP, mind pedig az MSZP támogatottsága nőtt októberben, miközben csökkent a bizonytalanok aránya az előző hónaphoz képest.

A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népességen belül a szeptemberi 15 százalék után októberben 18 százalékra, az MSZP-é pedig 11-ről 15 százalékra nőtt – derül ki a Tárki felméréséből. A két nagy párt támogatottságában egy évvel korábban 12 százalékpont volt a különbség.

A pártpreferenciájukat tekintve bizonytalanok vagy azt el nem árulók aránya 56-ról 50 százalékra csökkent az elmúlt hónap alatt. A Tárki adatai szerint a pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága 34-ről 37 százalékra, az MSZP-é pedig 24-ről 30 százalékra nőtt.

A többi parlamenti párt népszerűsége lényegében változatlan maradt. Szeptemberben a Jobbikot a teljes népesség 9, októberben 10 százaléka választotta, a pártválasztók körében pedig 21-ről 19 százalékra csökkent a támogatottságuk. Az LMP a teljes népességen belül szeptemberhez képest 1 százalékpontot csökkent, támogatottsága 4 százalékos volt. A pártválasztók körében szeptemberben 10, ebben a hónapban pedig 9 százalékot ért el. A Demokratikus Koalíció tábora a teljes népességen belül 3-ról 1 százalékra, a pártválasztók körében 7-ről 2-re csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik