Belföld

Így közlekedhetünk biztonságosan ősszel is

havas út (havazás, )
havas út (havazás, )

A járművek őszi és téli felkészítése időszerűvé vált az elmúlt napok időjárása miatt. Ajánlatos már most alaposan átnézetni a gépjárműveket, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot.

Az őszi időszakban jellemző, hogy a vezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően felkészítse járművét – és természetesen saját magát – ezekre a körülményekre – írja tájékoztatójában a rendőrség.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 fok alatt már nem teljesíti feladatát.

Mindezek mellett meg kell említeni még a világítás és a fékrendszer kifogástalan állapotának meglétét is.

A köd, a szitáló eső, a nyálkás utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a nappali órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván a volán mögött ülőktől.

A pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk.

Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.

Érdemes tájékozódni az Útinformnál az út – és időjárási viszonyokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik