Belföld

Hogy az emlékezés valóban meghitt és békés legyen

Ahhoz, hogy az emlékezés valóban meghitt és békés legyen, a lakosságnak is tennie kell, és meg kell fogadnia a rendőrségi ajánlásokat , hogy ne válhassanak bűncselekmények áldozataivá.

Mindenszentek és a Halottak napja alkalmából szeretteinkre emlékezünk. Mindazokra, akik sajnos már nem lehetnek velünk. Ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kel. Vannak, akik mindössze a közeli temetőbe gyalogolnak ki, a legtöbben ugyanakkor autóba ülnek, s az ország távolabbi részeibe is elutaznak azért, hogy leróják kegyeletüket, s elhelyezzék a megemlékezés és a szeretet virágait. Nem árt azonban tudni, hogy ez az időszak – különösen a 2012. november 1-4. közötti hosszú hétvége – az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők részére.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Székesfehérvár Városgondnokságával közösen a közelgő ünnepekre való felkészülés jegyében hívta fel a temetőbe látogtók figyelmét néhány fontos dologra a Béla Úti Temetőben. Ennek sorána rendőrség képviseletében Németh – Kész Mónika r. őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, míg a Városgondonság részéről Rönkös József, temetőüzemeltetési vezető számolt be arról, hogyan készülnek a hosszú hétvégére.

Rönkös Józsed elmondta, hogy meghosszabbított nyitvatartással és a megszokottnál több kollégával biztosítják, hogy a temetőbe kilátogatók méltó módon emlékezhessenek szeretteikre. A rendőrségi szóvivő beszámolt arról, hogy a járőrök egyrészt a közlekedésben fogják segíteni az útrakelőket, másrészt a temetők környékén és a temetőben járőröző egyenruhás, valamint civil ruhás rendőrök jelenlétükkel igyekeznek visszaszorítani az esetleges bűncselekmények számát.

A Fehérvár24 olvasóinak figyelmébe ajánljuk a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság alábbi hasznos javaslatait, tanácsait.

Javasoljuk, hogy az utazás előtt ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, s amennyiben még nem tették, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat. Bár ezeknek a gumiabroncsoknak a használata nem kötelező, ugyanakkor +7 Cº alatt a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül ajánlott. Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe.

A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb képviselői. Amennyiben kellő helyismerettel nem rendelkeznek, javasoljuk, hogy készítsenek útvonaltervet.

A tömegközlekedési eszközöket igénybe vevők – amennyiben van rá mód – lehetőség szerint használják ki a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket. A közlekedési eszközökön és a temetők környékén fokozottan figyeljenek a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok megjelenésére.

A gépjárműlopások, illetve a gépjárművekből történő lopások, a bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki, ezért fontos, hogy a jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt mindig zárják le, mielőtt az autót elhagyják, még akkor is, ha rövid időre távoznak. Az indító kulcsot tartsák maguknál, hogy azt ne tudja illetéktelen megszerezni. Amennyiben lehetőségük van rá, parkoljanak arra kijelölt őrzött parkolóban. Az esti órákban pedig olyan helyet válasszanak, ahol jó a közvilágítás, illetőleg a parkolóhely belátható és forgalmas.

Az úgynevezett alkalmi lopások elkerülése érdekében, célszerű egyfajta védelmi mechanizmust kialakítani, amely hatásos az értékek megóvására. Az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak, mint például a kerékpárok, csomagok, táskák, illetőleg egyéb értékek könnyű prédát jelentenek az elkövetőknek, amelyeket fizikai erőszak alkalmazása nélkül is, könnyedén eltulajdoníthatnak.

A kerékpárlopások megelőzése érdekében jól látható, forgalmas helyen zárják le kerékpárjaikat, ahol a gyalogos forgalomnak legalább minimális visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben!

Míg az alkalmi lopásoknál az elkövető a figyelmetlenségüket használja ki, addig a trükkös lopások esetében szándékosan idéznek elő olyan helyzeteket vagy szituációkat, amelyekkel erőszak alkalmazása nélkül követhetik el a lopást.Mit nevezünk trükkös lopásnak? Amelyek során az elkövetők valamilyen módon elterelik az áldozatok figyelmét, és az emberi jóhiszeműségre építve értékeiket jogtalanul eltulajdonítják.

A trükkös lopások megelőzése érdekében javasoljuk, hogy legyenek kicsit gyanakvóbbak, tartózkodóbbak, ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot és értéket a gépkocsiban!Ha kiszállnak a járműből, minden esetben zárják le a gépkocsit, még akkor is, ha nem távolodnak el tőle!

A „trükkös tolvajok” gyakori módszere, hogy sérülést okoznak a sértett autójának kerekén, majd amikor az áldozat/sértett később megállásra kényszerül, figyelmét elterelve ellopják az elérhető értéktárgyakat. Jellemző lehet az is, hogy az elkövetők fényjelzéssel, mutogatással jeleznek a sértettnek, majd miután az megáll, valamilyen nem létező műszaki hibára hivatkozva elterelik a gyanútlan autós figyelmét és a nyitott járművéből az értékeket eltulajdonítják.

Előfordulhat, hogy a tolvajok információkérés ürügyével állítják meg a kiszemelt áldozatot, és a fentiekhez hasonló módszerek alkalmazásával károsítják meg. A trükkös lopás kategóriájába sorolható a rendőri jelleg színlelésével, és a nagyobb városokban a pénzintézetek környékén a pénz felvételét követően elkövetett lopás is.A fenti esetek többségében, a sértett csak később észleli a lopás tényét.

A zseblopásokat jellemzően az utcán, illetőleg tömegközlekedési eszközökön, piacokon és bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, valamint egyéb értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem látható helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, a telefonjukat. A PIN-kódot ne tartsák a bankkártya mellett! Igyekezzenek azt megjegyezni, vagy a kártyától jól elkülönített helyre, nem felismerhető módon feljegyezni!  Ne tartsanak maguknál sok készpénzt, lehetőleg bankkártyájával fizessenek.

Fontos, hogy az értékeikre mindig ügyeljenek! A pénz- és irattárcát ne a táska, kosár tetején tartsák, de még a nadrág hátsó zsebeiben sincsenek biztonságban, csak a belső zsebek kínálnak megfelelő védelmet. Pénzüket kisebb címletekben, több helyen, irataikat pedig a lakás- és gépkocsijuk kulcsaitól elkülönítve tárolják! Hűvösebb időben a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe, ezért külső zsebben ne tartsanak értéket! Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, kézi-, illetve válltáskájukat szorítsák testükhöz és azt mindig tartsák maguk előtt.

Ha mégis megtörtént a lopás, és észre is vették a tolvaj cselekményét, lehetőség szerint ne szálljanak szembe a támadóval, mert általában nem egyedül „dolgozik”! Hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget! Ha az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréljenek zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltsák azt le!  Használjanak olyan, a kereskedelmi forgalomban kapható pénztárcát, mely egy kis lánccal az övhöz vagy a táskához rögzíthető.

Az ünnep méltóságának megőrzése érdekében kérjük a közlekedőket, hogy a hosszú hétvége során legyenek körültekintők, tartsák be a közúti előírásokat. Lassabb haladás, valamint forgalmi torlódások esetén se veszítsék el türelmüket. Legyen ez a hétvége a kegyeleté, a megemlékezésé, és nem utolsó sorban az élet tiszteletéé!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik