Belföld

Aláírták a megállapodást a budapesti járásokról

budapest-térkép (budapest-térkép)
budapest-térkép (budapest-térkép)

A 23 kerületi önkormányzat és a fővárosi kormányhivatal aláírta a budapesti járási hivatalok kialakítására vonatkozó kétoldalú megállapodást.

Bár a három budapesti MSZP-s polgármester előzetesen jelezte, hogy tiltakozásképpen nem vesznek részt az ünnepségen, a rendezvény előtt ők is aláírták a dokumentumot.

Az ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter köszönetet mondott a kerületvezetők együttműködéséért. Mint rámutatott, az önkormányzatok és az államigazgatás egymásra utaltak, ugyanakkor ki is egészítik egymást, és bízik abban, hogy ez tartósan így lesz. A miniszter szólt arról is, hogy az önkormányzatok és az államigazgatás egymásra van utalva, ugyanakkor ki is egészítik egymást, s bízik abban, hogy ez tartósan így lesz.

Az ünnepélyes pillanat – Fotó: MTI

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott úgy véli, az államigazgatás hatékonyabb, egységesebben és jobb lesz. Kiemelte, hogy Budapest 23 járási hivatalában csaknem kétezren fognak dolgozni: 1400-an az önkormányzatoktól, mintegy 600-an a kormányhivatal korábbi kirendeltségeitől kerülnek át.

Pesti Imre a kormányablakok létrehozását nevezte a legnagyobb előrelépésnek, s megjegyezte, a jövő év végére csaknem 2500 ügyet lehet azoknál rendezni. Szólt arról is, hogy a tervek szerint egy nonstop kormányablak is fog működni a főváros VI. kerületében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik