Belföld

Úszók jótékony éjszakája Szegeden is

Hétfő a Pikkelysömör Világnapja. A betegért lehet tenni Molnár Tamás olimpikonnal este fél kilenctől, az újszegedi Sportuszodában.

A Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezésére neves olimpikonok öt városban egy rendkívüli, éjszakai váltó úszóversenyen hívják fel a figyelmet a pikkelysömörtől szenvedő emberek életmódbeli, társadalmi nehézségeire.

Szegeden az újszegedi Sportuszodában este fél kilenctől kedődik a a nemes versengés, melynek házigazdája Pataki Ferenc színművész. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó pedig azt vállalta, hogy elsőként csobban a medencébe a jótékonysági rendezvényen.

A legjobban teljesítő város anyagi támogatást nyer a helyi betegszervezete számára. Mivel a leúszott méterek mellett a szurkolók száma is számít, így annak is megéri elmenni, aki egyébként nem szeretne versenyezni, hiszen egy izgalmas estén vehet részt, és jót is tehet közben a puszta a jelenlétével. Akit részletesen is érdekel a kezdeményezés, az további információkat a www.uszokejszakaja.hu honlapon talál.

Röviden a betegségről:

A pikkelysömör  (psoriasis) olyan bőrgyógyászati betegség, mely a bőr szarutermelő sejtjeinek túlburjánzásával, fokozott működésével, így a bőr fokozott elszarusodásával jár. A pikkelysömörben szenvedők számára sajnos jelenleg még nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, csak olyan terápiás módszerek, melyek  javítanak a betegek állapotán.

A hol tünetmentes, hol fellángoló betegség elviselését nehezíti, hogy sok tévhit kapcsolódik hozzá ma is. Ha pedig a nem szép látványt nyújtó tünetek feltűnő területen jelentkeznek súlyosabb formában, akkor sokan undorral vagy félelemmel néznek a betegekre. Emiatt  Magyarországon is mintegy 250 ezer ember valósággal rejtőzködik a pikkelysömör miatt, az uszoda számukra leginkább tabu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik