Belföld

Törő Gábor a megyei közgyűlés élén

Amikor Vargha Tamás átvette a Honvédelmi Minisztérium államtitkári posztját, lemondott a Fejér Megyei Közgyűlés elnöki székéről és tagságáról is. Ezt követően Törő Gábort választották meg a közgyűlés elnökének.

Törő Gábor 1962. márciusában született Móron tősgyökeres móri családból, akiknek családfáját az 1700-as évekig vezették vissza móri kötelékekkel. Végzettsége és szakmája gépésztechnikus.

A politikával 1989-től foglalkozik. Az 1990-es választásokon még nem jutott be MDF színekben az önkormányzatba, de 1994-ben már igen. Azóta folyamatosan tagja a móri önkormányzati testületnek. Dolgozott a pénzügyi, majd a településfejlesztési bizottságban is, ez utóbbinak 2002 óta elnöke is. 2006-ban jutott be a Fejér Megyei Közgyűlésbe, ahol azóta is alelnöki posztot töltött be. A 2010-es választásokon a móri térség országgyűlési képviselőnek választotta Fidesz-KDNP színekben, miközben megmaradt a Nemzeti Fórum tagjaként is.

Az október 19-i közgyűlésen ellenzéki szavazatokkal is megerősítve választották meg a megyei közgyűlés elnökének.

A közelmúltban összhangban működött együtt Székesfehérvár és Fejér megye. Mi várható a következő időszakban?

Úgy gondolom, hogy a város vezetőjének, Cser-Palkovics Andrásnak erős érdekérvényesítési képessége van, éppen ezért ezt a kapcsolatot tovább kell fejleszteni, ez Fejér megye érdeke is.

Ez milyen közös munkapontokat határoz meg?

A sors úgy hozta, hogy az eddigi 176 országgyűlési választókerület helyett 106 darab lesz, így aztán a móri térség egy része Székesfehérvárt is érinti, ilyen lesz Feketehegy, Szárazrét, Maroshegy. Ebből is látszik, hogy egymásra vagyunk, és leszünk utalva.

A 8-as elkerülő út – amely kiemelt kormányprogram lett a közelmúltban – 7,7 km-es szakasza a Feketehegyi térségben végre teljesen elkerüli Székesfehérvár lakosságát majd. De együttműködés várható a régi vidámpark turisztikai attrakcióba történő átalakításánál, fejlesztésénél, hiszen e terület is érinti a megye északi térségét.

Székesfehérvár Szent István fővárosa volt, és teljesen természetesnek tartom, hogy a fehérváriak által kezdeményezett 2013-as Emlékévhez Fejér megye is csatlakozik. Mellesleg Móron is tettünk egy gesztust, és a városközpont területét elneveztük Szent István térnek. De ez kölcsönös, mert a fehérváriak meg szeretik a jó móri bort, és biztos vagyok benne, hogy sokat fognak kirándulni abba a térségbe.

Vargha Tamás személyesen kezdeményezte a Megyekorzót, illetve a Fejér Termékek értékesítésének támogatását. Lesz-e folytatás?

Egy pályázatot adtunk be uniós forrásokra, amivel ezt a projektet tovább tudjuk erősíteni. Ennek szerves része lesz a megyeháza udvarán levő épület is, ami a buszpályaudvar felé néz. Terveink szerint megújul ez az épület, és oda egy piac költözhet, ahol a Fejér Termékek kapnak helyet. Ez a megyeszékhelynek is kedvez, hiszen nemcsak felújul ez a nem éppen esztétikus épület, de újabb állandó piachoz jut a város, ráadásul munkahelyek is születnek.

Ön továbbra is dolgozik a Parlamentben. Mit várhatunk a ciklus második felében?

Azok az átalakítások, amiket vállaltunk, lassan végéhez közelednek. Januártól beindulnak a járások is, és reményeim szerint egy konszolidáltabb időszak következik. Hiszem, hogy végre a gazdaság is elindul felfelé, amit mindannyian érezhetünk is majd. Eljön 2013-ban az egykulcsos adózás, ami követhető, és mindenkinek segít, könnyebbé teszi az életét. Az, aki több munkát vállal, az meg is kapja a többlet munka arányos bérét, mert nem fog sávokat váltani, 38%-os kulcsokkal jelentős többletet fizetni az állami kasszába.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország betartja a rá kiszabott játékszabályokat, de nem engedi, hogy az országot mások irányítsák. Mit jelent ez a vidéki Magyarországon, Móron, Székesfehérváron?

Akkor erre inkább Matolcsy György miniszter bejelentésével reagálnék, amit Móron tett, a Nemzetközi Kárpát-medencei Fórumon: a jelenlegi uniós ciklusban a magyar gazdaság fejlesztésére 14%-ot költöttünk. Mi a következő ciklusban (2014-2020) ezt az arányt 60%-ra kívánjuk növelni! Mi nem arra használjuk fel az EU-s forrásainkat, hogy a kontinens nyugati felében megtermelt javakat vásároljuk meg tőlük, hanem arra, hogy erősítsük a hazai gazdaságot, a hazai cégeket. Mi nem az adósrabszolgaság útját választjuk, hanem a saját lábunkon szeretnénk továbbmenni!

Kuncze Gábor székesfehérvári fellépésekor a baloldal olyan összefogására hívta fel a figyelmet, aminek eredménye, hogy Orbánt és csapatát el kell takarítani végérvényesen, mert tönkretették az egészségügyet, a felsőoktatást, a gazdaságot, a bankokat. Ennek tükrében az ellenzék semmit nem ismer el, amit önök csináltak.

Kuncze Gábor, ha hatalomra kerül – eddig is így volt – nem azt csinálja, amit mond, hanem azt, ami a személyes érdeke: behódol a globalizációnak, elad mindent, ami mozdítható, meg ami nem. Magyarul célja az országot kiárusítani, eladósítani Magyarországot a nemzetközi pénzpiacnak. Ezt tették eddig is. Mi ennek egy részét próbáljuk visszaszerezni – ők ezt államosításnak hívják. Mi pedig azt mondjuk, az állam vállaljon szerepet, mert csak úgy tudja megvédeni polgárait a rezsiköltségek növekedésétől, az állam vállaljon szerepet, hogy megőrzi a vízkészleteket, hogy a földet ne tudják felvásárolni a külföldiek! Kunczéék mindent eladnának. Azt hiszem a széthullott „csapat” ismét összeáll, ráadásul a „zenészek” is ugyanazok.

Inkább egy kérdésem lenne Kunczéhoz: melyik kormány merte megadóztatni a bankokat, a multinacionális cégeket, a biztosítókat?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik