Belföld

Sarkvidéki levegő támadta meg Európát

A Kárpát-medence fölé kedd estig már kissé szárazabb és enyhébb léghullámok érkeznek.

Kedd hajnalban a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, majd napközben a Tiszántúlon is csökken a felhőzet, de nyugat, északnyugat felől ismét felhők érkeznek fölénk, ezért a több-kevesebb napsütés mellett változó felhőzetre számíthatunk. Számottevő csapadék nem lesz. Hétfőn az északi, északnyugati szél a Dunántúlon és északkeleten átmenetileg megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Kedden a délnyugatira forduló szél időnként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, -5 fok között alakul, de a tartósabban derült, szélcsendes, hófödte helyeken ennél több fokkal is hidegebb idő várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 3, 8 fok között valószínű.

Sarki szél fagyaszt

A kontinens legnagyobb részén kora téliesre fordult az idő. A sarkvidékről származó hideg levegő elérte a Földközi-tenger nyugati és középső medencéjét, ezért ott is lényegesen visszaesett a hőmérséklet, a legmagasabb értéke csupán 10, 17 fok között változik.

A hideg légtömeg Kelet-, Délkelet-Európa felé tart, előtte meleg levegő áramlik a Fekete-tenger térsége és a Kelet-európai-síkság déli része fölé, ezért a csúcshőmérséklet ott még 18, 25 fok között alakul. A két légtömeget elválasztó hullámzó frontálzóna mentén borult az ég, és sokfelé esik az eső, sőt Európa középső vidékein és a Kárpát-medencében síkvidéken is többfelé havazik, és kora délután csupán 1, 8 fokot mutatnak a hőmérők.

A szárazföld leghidegebb területe a Skandináv-félsziget északi része, ott fagypont alatti maximumok jellemzőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik