Belföld

Milliárdos kormányzati támogatás Székesfehérvárnak

Az önkormányzatok adósságállományának átvállalásáról szóló kormánydöntés milliárdos terhet vehet le a fehérváriak válláról.

Orbán Viktor miniszterelnök szombati bejelentése több milliárd forinttal csökkentheti Székesfehérvár elmúlt évtizedben felhalmozott hatalmas adósságállományát. A miniszterelnöki javaslat lényege az, hogy az önkormányzatok által felvett hitelek egy részét az állam magára vállalja, olyan arányban, ahogyan az önkormányzati szféra felelősségi körének, költségvetésének és bevételeinek, illetve ezekből következően a teherbíró képességének változása ezt indokolja. „Hogy ez Székesfehérvár esetében pontosan mekkora összeget jelent a sokmilliárdos adósságállományból, azt csak a konkrét jogszabály megjelenésekor fogjuk tudni, de egy biztos: soha egyetlen kormány sem segítette még ekkora összeggel Székesfehérvár városát, mint a mostani.” – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

Az elmúlt évtized önkormányzati ciklusai alatt Székesfehérvár elhibázott gazdaságpolitikája oda vezetett, hogy a felelőtlenül, indokolatlanul felvett hitelek terhei mára igen megnehezítették a mindennapi működést, és hátráltatják a város dinamikus fejlődését. A szombaton nyilvánosságra került miniszterelnöki javaslat azonban – a részletek tisztázását követően – leveheti a mázsás súlyt a fehérvári emberek válláról: az adósságállomány egy részének állam által való átvállalása esetén Székesfehérvár is fellélegezhet. 

„A pontos, szövegszerű szabályozás ismerete nélkül is valószínűsíthető, hogy több milliárd forintról beszélhetünk – mondta Cser-Palkovics András – ennyivel csökkenne a város kötelezettsége a hitelezőkkel szemben, ha a miniszterelnöki javaslat jogszabállyá érik.” 

Az önkormányzati adósságállomány csökkentésének szándéka jelzi, hogy a kormányzat valóban tenni akar az önkormányzatokért. A közigazgatás átalakítása révén nemcsak olcsóbbá és hatékonyabbá válik az ügyek intézése, de a népképviselet helyi szervei, az önkormányzatok is lehetőséget kapnak a további biztonságos működésre és a lehetőségeikhez, tehetségükhöz mért fejlődésre. 

Székesfehérvár különösen szerencsés helyzetben van: a kormányzat elkötelezett a város sikere mellett, hiszen Fehérvár a magyar vidék gazdasági erőcentruma, nélküle nincs kilábalás a gazdasági válságból. Ezt a felismerést a kormány olyan döntésekkel is támogatja, mint az elkerülő út megépítésének kiemelt állami beruházássá nyilvánítása, vagy az új atlétikai centrum megépítése. 

„Mi, fehérváriak, még soha ilyen mértékű segítséget kormányzattól nem kaptunk. A mi felelősségünk, hogy ezekkel a lehetőségekkel éljünk. A városban tapasztalható összefogás, a kedvező közéleti légkör bizakodásra ad okot, hogy élve a kormányzati támogatással, feladatainkat maradéktalanul elvégezzük.” – összegezte véleményét Cser-Palkovics András polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik