Belföld

„A kormány jogellenes döntéssel tiltotta be a nyerőgépeket”

Már vizsgálja az Európai Bizottság a magyar Országgyűlés által elfogadott szerencsejáték törvény módosítását; a nyerőgépek azonnali betiltásáról szóló anyagokat már be is kérte a kormánytól - közölték hétfőn a Magyar Szerencsejáték Szövetséggel (MSZSZ).

Az MSZSZ-t erről az Európai Pénznyerő Automatákat Üzemeltetők Szövetsége (EUROMAT) tájékoztatta, amelynek a magyar szövetség is tagja.

Az MSZSZ kiemeli, hogy az Európai Bizottságnál külön is panasszal élt, amelyet a bizottság ugyancsak befogadott. Az EUROMAT október 4-én fordult az Európai Bizottsághoz, mert úgy gondolják, hogy a magyar kormány jogellenes döntéssel tiltotta be a nyerőgépiparágat – írja az MSZSZ.

Az EUROMAT panaszában emlékeztetett arra, hogy az Európai Bíróság már Lengyelországban jogellenesnek ítélt hasonló intézkedéseket. Az egyik bizottsági direktíva alapján meghatározott három hónapos várakozási időt figyelmen kívül hagyva, a magyar kormány az intézkedést úgy alkalmazta, hogy nemzeti szintű és fiskális jellegű törvénymódosításra hivatkozott.

Az európai szövetség panasza szerint ez nem fiskális kérdés, inkább egy védelmező döntés egy bizonyos alszektor javára, fiskális eszközként burkolva, ugyanis a magyar kormány versenyellenes intézkedést alkalmazott a privát szektorral szemben a koncesszió alapján működő kaszinók haszna védelmében.

Anette Kok, az EUROMAT elnöke tájékoztatta arról az MSZSZ-t, hogy az Európai Bizottságtól kapott hivatalos levélben tudatták velük: a Bizottság szolgálatai már feltették kérdéseiket a magyar hatóságoknak az EUROMAT szerint jogsértő döntés kapcsán – derül ki a magyar szövetség közleményéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik