Belföld

Havazás a Dunántúlon! 5-10 centiméter is eshet

A Dunántúl nagy részén késő estétől havazás kezdődik, amely hétfőn délelőtt fokozatosan megszűnik.

Az Időkép időjárási portál legfrissebb információi szerint a délnyugat felől érkező csapadéktömb először a Dél-Dunántúlon, a Balatonnál, majd attól északra, a Bakonyban és a Kisalföldön is havazást hoz. A Dunántúl nyugati és középső felén 5-10 cm, a Bakonyban akár ennél több is eshet. A Dunántúl délnyugati felén ennél kevesebb csapadékra számíthatunk, de várhatóan ott is fehér tájra ébredhetünk majd.

Európa legnagyobb részén ciklonok miatt változékony az idő. A nyugalmasabb időjárásért felelős anticiklonok szárazföldünk peremvidékeire szorultak: az Uraltól délnyugatra, illetve az Atlanti-óceán partvidékén Normandiától délre határozzák meg az időjárás jellegét.

Az Izland térségében örvénylő ciklon Norvégiában, illetve a Brit-szigeteken, a Jeges-tenger felett elhelyezkedő pedig Skandinávia és Oroszország északi részén okoz felhős, csapadékos időt. Előbbi helyen 10 fok körül, Észak-Európában viszont 0 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet, ráadásul itt a hideg idő viharos széllel is társul. Hozzávetőlegesen a Minszk-Budapest-Milánó vonalban frontálzóna hullámzik, amely mentén a vastag felhőzetből sokfelé fordul elő csapadék. A front keleti felén eső, zápor, és 15 fok feletti hőmérséklet, a nyugati oldalán havazás, havas eső a jellemző, és errefelé délután is 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

A ciklonális hatások, felhők és csapadék ellenére a Földközi-tenger mellett továbbra is 20, 25 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Hétfő estig a fent említett front határozza meg a Kárpát-medence időjárását, de a hideg légtömeg egyre nagyobb területet áraszt el.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak hétfő késő délutántól kezd el felszakadozni nyugat felől a felhőzet. A Tiszántúlon és a Dél-Alföldön több hullámban várható eső, zápor, a Dunántúl nagy részén késő estétől havazás kezdődik, amely hétfőn délelőtt fokozatosan megszűnik.

Ezen kívül az Északi-középhegységben inkább havazás, a Dél-Dunántúlon és a középső országrészben eső, havas eső lesz a jellemző. A többnyire mérsékelt vagy élénk északi, északkeleti szél a Dunántúlon, illetve a Zemplénben és az Észak-Alföldön időnként megerősödik, Nyugat-Magyarországon olykor viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 1, 6 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!