Belföld

George Clooney műholdja leplezte le a szudáni légitámadást!

Műholdfelvételek tanúsága szerint légicsapást mértek arra a szudáni fegyvergyárra, ahol kedd este robbanás történt és tűz ütött ki - közölte egy amerikai műholdfigyelő szervezet.

A Sattellite Sentinel Project (SSP) nevű csoport műholdfelvételein hat 16 méter átmérőjű kráter látszik annak a helynek a közelében, ahol robbanás történt. Az SSP által megkérdezett katonai szakértők szerint ezek a kráterek légitámadásokra utalnak. A célpont feltehetően az a mintegy 40 konténer volt, amely a korábbi műholdas felvételeken még helyszínen volt, majd robbanásban megsemmisült.

Kedd este több robbanás történt, és hatalmas tűz ütött ki a Kartúm melletti Jarmúk fegyvergyárban, és életét vesztette két ember. Másnap a szudáni kormányszóvivő azt mondta, hogy valószínűleg izraeli repülőgépek hajtottak végre légitámadást az üzem ellen. Izraelben nem erősítették meg, de nem is cáfoltak ezt, s azzal vádolták Szudánt, hogy fegyvereket szállít a Hamász palesztin szélsőséges csoportnak és a Hezbollah libanoni síita szervezetnek.

Az SSP-t tavalyelőtt hozta létre George Clooney amerikai filmszínész, hogy követve a csapatmozgásokat megakadályozza a szudáni polgárháború kiújulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik