Belföld

Ultimátumot kapott a kormány

Ultimátumot adott a kormánynak a Novo-Nordisk Hungária Kft.: ha nem tudnak megállapodni a mostaninál méltányosabb gyógyszerárakban, január 1-jétől kivonják készítményeiket a magyar támogatotti körből - írja a szombati Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva.

A lap szerint ez azt jelentené, hogy a Novo inzulinjához csak teljes áron juthatnak hozzá a betegek. Azaz inzulinfajtától függően 6700 forinttól akár 32 485 forintig is terjedhet egyhavi adag ára.

A Novo-Nordisk vezetője, Józsa Zsolt a lap kérdésére tagadta, hogy kilátásba helyezték volna készítményeik kivonását, de azt elismerte, hogy augusztus végén más gyártókkal együtt tárgyalást kezdeményeztek a kormánnyal. A társadalombiztosítás ugyanis a legalacsonyabb európai áron fogadja be a gyógyszert, erre jön a 20 százalékos extra adó, és a nyár végén bevezetett úgynevezett spanyol modell, ami újabb 10 százalékos terhet jelent.

A lapot kormányzati források arról tájékoztatták, hogy egyetlen cég sem kaphat mentességet az egységes gyógyszerpiaci intézkedések alól. Ha valamelyikük úgy döntene, hogy kivonja termékét a magyar piacról, a betegek nem éreznék meg. Az inzulin közfinanszírozásának megszüntetése ugyanis három hónapos átmeneti idővel lehetséges, így ezalatt fel lehet készülni arra, hogy más cégektől pótolják a kieső mennyiséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik