Belföld

Thököly, Rákóczi, Kossuth nyomában – FOTÓK

A napokban nyílt meg a Városi Művészeti Múzeumban „A magyarok nyomai Törökországban” című kiállítás. A tárlat november 25-ig látogatható. Íme egy kis ízelítő!

Pécs, Debrecen, Miskolc és Sopron után Győrbe érkezett az a kiállítás, mely a magyar nép hőseinek, azaz Thököly Imrének, II. Rákóczi Ferencnek és Kossuth Lajosnak, az Izmitben, Rodostóban és Isztambulban fellelhető hagyatékait mutatja be. A tárlatot éppen október 23-án, a Török Köztársaság magyarországi nagykövetének jelenlétében nyitották meg az Esterházy-palotában. „Az eddigi helyszíneken nagy örömmel és szeretettel fogadták az összeállításunkat, hiszen mindenki kíváncsi volt a fotókra, levéltári iratokra és visszaemlékezésekre, azokra a lenyomatokra, amelyeket Önök, magyarok hagytak nálunk Törökországban. Hazánkban egyébként csak azt kell mondaniuk, hogy magyarok és minden ajtó megnyílik bárki előtt. Ez is ékes bizonyítéka annak, hogy közös történelmünk szoros kapocs napjainkban is” – hangsúlyozta Kemal Gür nagykövet a nyitó rendezvényen.

A kiállításnak egyébként éppen ez a célja, hogy erősítse a török-magyar barátságot. „A Dolmabahce Palotából és három városból származik a tárlat anyaga, ami nemcsak ezért különleges, hanem azért is, mert a fordított magyar szövegeket is Törökországban készítették. Így nem egyszer találkozhatunk helyesírási hibákkal is, de gondoljunk csak bele abba, hogy mi magyarok hogyan írnánk az ő nyelvükön. Szerintem ez is óriási dolog” – mondta a Győr24-nek Grászli Bernadett, a házigazda Városi Művészeti Múzeum igazgatója.

A tárlat november 25-ig látogatható, de hozzá kapcsolódóan november 3-án, gyerekfoglalkozást is tartanak az Esterházy-palotában. A Varázsszőnyegen az ezeregyéjszaka világába című programon kicsik és nagyobbak a török motívumokkal ismerkedhetnek meg, sőt repülő szőnyeget is készíthetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik