Belföld

Felújítják a Hódtó-Kis-Tiszai vízrendszert

A Dél-alföldi Operatív Program keretében megvalósuló beruházás első ütemében a belvízi biztonság növelését, a vízkárérzékeny területek csökkentését célzó lépések történnek.

Kozák Péter az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a százszázalékos uniós és állami támogatású beruházás a Hódmezővásárhelytől délre-délkeletre elterülő területek évtizedes belvíz-elvezetési gondjaira ad megoldást a belterületi vizek elvezetésével és az ezeket fogadó csatornákkal. Megújul a györpölési szivattyútelep, amely a Tiszába juttatja a belvizet. Ehhez kapcsolódóan a tiszai árvízvédelmi töltésbe beépített nyomócsövet is kicserélik, ami szintén az árvízvédelmi biztonságot növeli.

A csatlakozó hullámtéri csatorna rekonstrukciója is zajlik, és a Hódtó-Kis-Tiszai-csatorna is megújul.  Egyelőre a Hódtói-tározó nem kapott támogatást, de az önkormányzattal közösen a vízügyesek dolgoznak azon, hogy az is megvalósulhasson – hangsúlyozta az igazgató.

Kozák Péter elmondta: a főcsatornákon jelenleg főként cserjeirtás, favágás, gaztalanítás, a vízi növényzet eltávolítása és kotrási munkák zajlanak.

A Hódtó-Kis-Tisza csatornán a 11 helyreállítandó műtárgyból 8 elkészült. A csatorna batidai vízhozammérő és vízminőség-vizsgáló állomása megépült, ahol a műszereket el is helyezték. Az állomásról az adatok már folyamatosan érkeznek az igazgatóság központjába.     A 671 millió forintos beruházás idén márciusban kezdődött és jövő március végére kell elkészülnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik