Belföld

Felújítják a Hódtó-Kis-Tiszai vízrendszert

24.hu
24.hu

2012. 10. 27. 15:00

A Dél-alföldi Operatív Program keretében megvalósuló beruházás első ütemében a belvízi biztonság növelését, a vízkárérzékeny területek csökkentését célzó lépések történnek.

Kozák Péter az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a százszázalékos uniós és állami támogatású beruházás a Hódmezővásárhelytől délre-délkeletre elterülő területek évtizedes belvíz-elvezetési gondjaira ad megoldást a belterületi vizek elvezetésével és az ezeket fogadó csatornákkal. Megújul a györpölési szivattyútelep, amely a Tiszába juttatja a belvizet. Ehhez kapcsolódóan a tiszai árvízvédelmi töltésbe beépített nyomócsövet is kicserélik, ami szintén az árvízvédelmi biztonságot növeli.

A csatlakozó hullámtéri csatorna rekonstrukciója is zajlik, és a Hódtó-Kis-Tiszai-csatorna is megújul.  Egyelőre a Hódtói-tározó nem kapott támogatást, de az önkormányzattal közösen a vízügyesek dolgoznak azon, hogy az is megvalósulhasson – hangsúlyozta az igazgató.

Kozák Péter elmondta: a főcsatornákon jelenleg főként cserjeirtás, favágás, gaztalanítás, a vízi növényzet eltávolítása és kotrási munkák zajlanak.

A Hódtó-Kis-Tisza csatornán a 11 helyreállítandó műtárgyból 8 elkészült. A csatorna batidai vízhozammérő és vízminőség-vizsgáló állomása megépült, ahol a műszereket el is helyezték. Az állomásról az adatok már folyamatosan érkeznek az igazgatóság központjába.     A 671 millió forintos beruházás idén márciusban kezdődött és jövő március végére kell elkészülnie.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.