Belföld

Félnek a meteorológusok Illés ötletétől

időjárás-műholdkép (időjárás, )
időjárás-műholdkép (időjárás, )

A meteorológiai szolgálatok egy része üdvözli az államosítást, mások kifejezetten ellenzik azt.

Növelné az állami szerepvállalást a meteorológia területén Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. A Fidesz zöldpolitikusa szerint erre azért van szükség, hogy a meteorológiai szolgálat ne legyen kiszolgáltatva a piaci viszonyoknak – hangzott el a Kossuth rádióban.

Az államtitkár hozzátette: az új törvény kimondja, hogy a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amelyet az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak. Azokat a visszás helyzeteket is igyekszik kiküszöbölni a törvény, hogy a megszerzett adatok alapján a másod-, harmad-, sokadik közlés az elemzéseket eladhassa és magánhasznot termelhessen belőle. A magántársaságok ugyanis nem rendelkeznek saját mérőhálózattal, hiszen ennek hatalmasak a költségei. Nem véletlen, hogy a világ meteorológiai szolgálatai nemzetközi szervezetekbe tömörülnek. Magyarország is egymilliárd forint körüli összeget fizet éves tagdíjként egyetlen ilyen szervezetben való részvételért, azért, hogy megkapja a globális és európai szintű adatokat, amelyekből a Magyarországra vonatkozó előrejelzések elkészíthetők.

A Hír24 megkereste a még magánkézben lévő meteorológiai társaságokat, de nem mindenki van elragadtatva Illés ötletétől.

Aggódás

Az Esőtánc.hu meteorológiai portálnál aggályosnak tartják, hogy az új jogszabály felszámolhatja a zömében hazai mikro- és kisvállalkozások által üzemeltetett meteorológia portálokat, gátolja az innovációt és nemet mond a szabad versenyre, olyan indokok alapján, amelyek meglátásuk szerint nem állják meg a helyüket. „Az alternatív időjárási oldalakat napi szinten látogató százezrek jól mutatják a lakossági igényt a sokszínű időjárás-előrejelzésre, amit eltörölne egy állami monopólium”- mondta Szuhi Attila, alapító-tulajdonos.


Fotó: MTI / Vajda János

Állítják, hogy a legtöbb esetben az internetes meteorológiai portálok, így honlapjuk sem használ fel olyan adatokat, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) gyűjt vagy állít elő, leszámítva a közérdekű adatokat, ám ezek sem képezik lényegi részét oldaluknak.

Öröm

Az Időkép készítői egyetértenek azzal, hogy a tervezet úgy biztosítaná az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenységét, hogy annak működése ne függjön a piaci viszonyoktól.

Ugyanakkor nehezen értelmezhetőnek vélik a törvény tervezetének jelenlegi kommunikációját, amely azon túl, hogy a szabad piaci verseny meggátolását célzó intézkedéseket emeli ki, számos olyan kijelentést tartalmaz (például a privát szolgáltatók infrastruktúrájának feltételezett hiányát illetően), amely aggodalomra ad okot.

A Köpönyegnél leszögezték, hogy a jövőben is fenntartanák hobbi, illetve amatőr meteorológiai tevékenységüket, de továbbra sem az OMSZ céljai és feladatai ellen, hanem azok mellett.

„Miután előrejelzéseink nem az OMSZ adataira épülnek, és az OMSZ közérdekű adatain kívül más információt nem használunk fel tőlük tevékenységünk során, nem építünk mérőállomás-hálózatot, és nem értékesítjük tovább hobbi szinten elkészített időjárás-előrejelzéseinket (annak ellenére, hogy foglalkoztatunk meteorológust); ezentúl is a jogszabályoknak megfelelve, és az OMSZ szerepét tiszteletben tartva szeretnénk az időjárás iránt érdeklődők igényeinek megfelelni” – adták közre állásfoglalásukat.

Versenyképes

Pintér Ferenc az időjárást.hu-t üzemeltető ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. vezérigazgatója azt mondja, ha az új törvény rendet kíván tenni a meteorológia szolgáltatások területén, akkor támogatja a javaslatot.

A vezérigazgató reményei szerint nem arról van szó, hogy államosítani akarnák a meteorológiai szolgáltatásokat, hanem arról, hogy ki akarják szűrni az inkorrekt piaci szereplőket.

Az ICI-nél 8-10 meteorológus, saját észlelő és előrejelző rendszer dolgozik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik