Belföld

Varga IMF-ről, Hoffmann pedagógussztrájkról

varga-mihaly(210x140)(1).jpg (varga mihály)
varga-mihaly(210x140)(1).jpg (varga mihály)

Mindkettőjük szerint lehet megállapodás, de…

Lehet megállapodás a magyar hatóságok és a nemzetközi szervezetek között, de a magyar kormánynak is vannak feltételei – mondta a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) által szervezett budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

Varga Mihály úgy fogalmazott: a tárgyalások sorsa azon múlik, mennyire értik meg Brüsszelben és Washingtonban, hogy ennek a kormánynak van saját elképzelése, saját programja, és egy hitelmegállapodással hozzá lehet tenni ehhez a programhoz. Mint mondta, ha ezt nem ismerik fel, akkor nagyon sokáig fognak húzódni a tárgyalások, és a végén nem lesz eredmény. “Mi azon vagyunk, hogy legyen megállapodás” – közölte Varga Mihály.

Hoffmann a lehetetlent is megkísérli

Előzőleg Hoffmann Rózsa a tanácskozáson azt mondta: nem tapasztalt sztrájkhangulatot az iskolákban, de riadalmat igen, éspedig  a pedagógus-szakszervezetek “hamis állításai” miatt.

Az oktatási államtitkár azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e majd megállapodni a szakszervezetekkel, úgy fogalmazott: ha nem születik egyezség, az nem a kormányzat “kontójára lesz írható”. Szerinte a megállapodás a pedagógus-szakszervezetek olvasatában azt jelenti, hogy elvárják, az ő akaratuk teljesüljön.

Ezért ezek a tárgyalások sokszor nehézkesek, a felek “elbeszélnek egymás mellett”. Ezzel együtt az államtitkár nem tartja kizártnak, hogy születik egyezség, mivel szerinte “a lehetetlent is meg kell kísérelni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik