Belföld

Több mint 11 milliárd Tanoda-programokra

Hátrányos helyzetű diákok felzárkózásának elősegítésére három programban összesen mintegy 11,5 milliárd forintra pályázhatnak oktatási intézmények és más szervezetek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón jelentette be: az Új Széchenyi Terv keretében kiírt programokkal azoknak a gyerekeknek kívánnak újabb esélyt adni a tanulásra, illetve szakképzettség megszerzésére, akik már kiestek a rendszerből, vagy segítség nélkül egyébként lemorzsolódnának az oktatásból.

Langerné Victor Katalin közölte, az egyik pályázatot a délutáni elfoglaltságot nyújtó úgynevezett tanodáknak írták ki, mintegy négymilliárd forint keretösszeggel. Erre a kiírásra alapítványok, egyházak és más szervezetek jelentkezhetnek, ha olyan közösséget működtetnek, amely befogad halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket. A Ferencvárosi Tanodában tartott rendezvényen a helyettes államtitkár hozzátette: a tanodák segítenek felkészülni a diákoknak a másnapi tanórákra, és olyan ismeretekre tanítják meg, olyan közösségi, kulturális, szabadidős programokra viszik el őket, amelyekhez egyébként nem férnek hozzá. A szervezetek intézményenként legfeljebb 30 millió forintra pályázhatnak, a tanodai programban alsó tagozatos diákok és középiskolások is részt vehetnek.

Langerné Victor Katalin azt mondta, az az elvárásuk, hogy az érintett gyerekek legalább 70 százalékának javuljon a tanulmányi eredménye. Jelezte azt is, a tanodáknak a szülőket is be kell vonniuk a programba, velük el kell fogadtatni, alá kell íratni a gyerekek egyéni fejlesztési terveit is.

“Nem gettósítunk” – hangoztatta, utalva arra, a 20-60 fős csoportokat úgy kell összeállítani, hogy a diákok legfeljebb 70 százaléka legyen hátrányos helyzetű.

A helyettes államtitkár közölte azt is, várhatóan vidéken népszerű lesz a program, eddig is Északkelet-Magyarországon és Baranya megyében voltak a legnépszerűbbek a tanodák. Elmondta, szeretnék, ha mind a 94 hátrányos helyzetű kistérségben lenne tanoda, ezért a programot úgy hirdették meg, hogy számukra a kereten belül külön forrást biztosítottak. Tájékoztatása szerint eddig 65 tanoda működött az országban, és úgy számolnak, hogy a forrásból mintegy 150 intézmény működhet majd.

Közölte, a tanodáknak kiírt programnak két – a közoktatási intézményeknek szóló – “testvérpályázata” van, így azok, akik segíteni szeretnének a hátrányos helyzetű gyerekeknek, többféle lehetőség közül választhatnak.

Gloviczki Zoltán, a tárca közoktatásért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a két államtitkárság azért vesz részt közösen a programban, mert olyan “határterületről” van szó, amely egyaránt érinti az iskolán kívüli oktatás és az iskolai nevelés területét, a kettőt pedig a gyerekek esélyeinek növelése köti össze. Azt hangoztatta, hogy nem tanulmányok és elméletek születnek majd a pénzből, hanem nagyon konkrét, a gyakorlati tapasztalatokon alapuló programok, mint amilyen a sajtótájékoztatónak helyet adó ferencvárosi tanodáé is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.