Belföld

Pénzügyi bunkósbot

baseball-ütő (baseballütő, )
baseball-ütő (baseballütő, )

A kormány végül mégis előrukkolt születésnapi ajándékával, bár csomagjából virágcsokor helyett a bankadó és a megduplázott tranzakciós illeték bunkósbotja került elő – írja cikkében az ÉS-ben Várhegyi Éva.

Pedig a modern bankrendszer létrehozásának 25. évfordulóját a Magyar Bankszövetség konferenciával akarta ünnepelni, ám a szektor és a kormány között kiéleződő feszültségek miatt elnapolták az Orbán és Matolcsy részvételével beharangozott eseményt. Aztán jött a tranzakciós illeték bunkósbotja!

Voltaképpen nincs miért meglepődni az „illetlen” köszöntésen, hiszen az elmúlt két évben már megszokhattuk, hogy a kormány rendre felrúgja megállapodásait és megszegi ígéreteit. Az úri becsületszón és aláírt egyezményeken túl a törvényeket sem tisztelő, kiszámíthatatlan magatartásával lehetetlenné teszi a háztartások és a vállalatok racionális üzleti döntéseit. Meg a bankokét, amelyek pedig a gazdaság normális működéséhez, jó esetben a fejlődéséhez szükséges hiteleket hivatottak biztosítani.

A kormány azt állítja, hogy a megszorítások „nem az embereket, hanem a bankokat érintik”, de aki kicsit is érti a gazdaság működését, nem dől be az ilyesféle lózungoknak. A bankok pénze ugyanis nem az égből ereszkedik alá, hanem az ügyfeleik pénze. Vagyis minden elvonást végül is mi fizetünk meg!

„A bankrendszerrel szemben tanúsított kormányzati magatartás mint cseppben a tenger mutatja meg Orbán Viktor elképzeléseit a gazdaságról. Ő nemcsak a politikát vezényli állandó harci készültségben, hanem a gazdaságot is – ezért nem ismeri a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködést. Nem maradhatnak talpon autonóm, üzleti érdekeikre építő, a várható haszon reményében együttműködő szereplők; kizárólag a hatalma alá vont, általa uralt és vezényelt gazdasági aktorokat tűri meg. Minden, ami e körön kívül esik, elsorvasztásra, kiűzésre ítéltetik” – véli Várhegyi.

„A teljes pénzügyi rendszer fölötti uralomért, a külföldi bankok kirablásáért és az autonóm jegybank maga alá gyűréséért folytatott küzdelme során Orbán a nyolcvanas években megindult bankreformot próbálja visszacsinálni. (…) A mai kormány az autonóm jegybankban és üzleti bankokban látja akarata végrehajtásának fő kerékkötőjét…”

(A teljes cikk a mai ÉS-ben olvasható!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik