Belföld

Győrben is gondozzák a tehetségeket

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács szervezésében, a felsőoktatás legfontosabb képviselőinek jelenlétében rendeznek két napos konferenciát a Széchenyi István Egyetemen. A nyitó előadást Maruzsa Zoltán tartotta pénteken.

A 60 éves múlttal büszkélkedő tanács fennállása óta, már 30 nagy konferenciát rendezett hazánkban, a szervezet feladata ugyanis, hogy összefogja az ország 300-360 ezer hallgatólétszámából azokat, akik aktív részesei egyes tudományos munkáknak. Napjainkban a magyar felsőoktatásban egyébként presztízsértékű, hogy egy adott intézmény hány TDK-s, nagy doktori vagy tudományos fokozattal rendelkező szakembert tud felmutatni. Ezért van óriási feladatuk a TDK-nak, azaz a tudományos diákköri tevékenységeknek. A győri campuson évente két alkalommal, márciusban és novemberben van TDK. „Ma már 1-1 ilyen akcióban akár 300 széchenyis is részt vesz, ez a hallgatói állomány 4-5 százalékát jelenti. Én csak úgy szoktam őket hívni, hogy ők az elit, hisz olyan tanulókról beszélünk, akik valóban szeretnének belemélyedni az egyes tudományterületekbe” – mondta Prof. dr. Rechnitzer János, rektor-helyettes, aki elsőként köszöntötte az országos fórum résztvevőit.

A győri konferenciára körülbelül 250 érdeklődő látogatott el, amely mutatja a téma aktualitását és fontosságát. A prezentációk sorát Maruzsa Zoltán, felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár kezdte, aki „A tehetség mobilitás új programja” című előadásában az egyetemek és főiskolák finanszírozására is kitért. „A magyar felsőoktatás csodája, hogy az alulfinanszírozottság ellenére egyes intézmények nemzetközileg is ismertek és elismertek. Ebben némi előrelépést jelent majd, hogy 2013-tól egyes tudományos tevékenységet végző intézmények plusz támogatást kapnak, ennek kerete összesen 10 milliárd forintra tehető” – hangsúlyozta az államtitkár. Maruzsa Zoltán egy érdekes példát is megosztott a résztvevőkkel, mégpedig azt, hogy a bécsi egyetem finanszírozása éves szinten annyi, mint a magyar egyetemeké összesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik