Belföld

Csillagszedő Márió, és ami mögötte van

Gőzerővel zajlanak az előkészületek a bábosoknál. A Vaskakas Bábszínház színészeit, a Csillagszedő Márió című darab olvasópróbáján leste meg a Győr24.

A társulat most készülő előadásában két mai, átlagos család hétköznapi életét kívánja bemutatni, Kiss Ottó, Artisjus Irodalmi Díjjal kitüntetett szerző három gyerekverskötete alapján. „Amikor Pallai Mara dramaturggal elolvastuk az írásokat, azonnal éreztük, hogy ezek a művek gyerekszínpadra születtek” – kezdte beszélgetésünket Tengely Gábor, aki a rendezői munkákat vállalta fel a darab kapcsán, és aki már többszörösen bizonyította, hogy ért a kicsik nyelvén, hiszen színpadi alkotásainak üzenetei mindig célba értek.

A történet kapcsán érdekesség, hogy a Csillagszedő Márió 2002-ben újdonságnak számított a magyar gyerekirodalomban, hiszen olyan témákat vetett fel, amelyek annak idején tabunak számítottak, így szomorúságról, halálról és válásról is írt az alkotó. A profi rendező szerint azonban egyáltalán nem jelent problémát, ha a gyerekek a színpadon szembesülnek ezzel, hiszen sajnos ez is az élet szerves része. „Nem árulom el, de természetesen happy end lesz a vége” – tette hozzá nevetve Tengely Gábor.

A bábokat ezúttal is profi színészek keltik életre, így bemutatkozik a társulat négy új tagja is, Csillag Botond, Gergely Rozi, György Zoltán Dávid és Rácz Panni is. Az új kakasok kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, hogy jól érzik magukat városunkban és a bábszínházban is óriási a hangulat.

És, hogy még egy kis titkot is eláruljunk: a bábok elkészítéséhez rajzpályázatot hirdetett a színház, a szereplőket pedig a beküldött munkák legjobbjai alapján alkotja meg Sipos Katalin bábtervező. Emellett a díszlet is nagy hangsúlyt kap, a forgószínpadra épült játszótér bizonyos szögekből nézve, más-más képet mutat majd.

Tengely Gábor ott jártunkkor azt is elárulta, hogy szerencsére nagyon gazdag gyermekirodalommal rendelkezik hazánk, a kortárs versekkel való találkozás pedig kulcsfontosságú lehet az aprótalpúak életében.

Kicsik és nagyobbak ne feledjétek tehát: január 13-án jön a Csillagszedő Márió!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik