Belföld

Miért jobb Bécsben az abortusz?

ultrahang-vizsgálat (ultrahang-vizsgálat, kismama, terhes, )
ultrahang-vizsgálat (ultrahang-vizsgálat, kismama, terhes, )

Megalázó bánásmód, sértő megjegyzések, hosszú procedúra – erre panaszkodnak hazánkban az abortusz mellett döntő nők, ezért inkább külföldre utaznak a műtétre.

Nem hülyék azok a nők, akik egy hálószobai baleset után úgy döntenek, hogy elvetetik magzatukat, pedig sokszor akként bánnak velük a kötelező tanácsadásokon – vélekedett Christian Fiala, a bécsi Gynmed Clinic professzora a Patent Egyesület sajtótájékoztatóján.

A professzor azt állítja, sok páciense panaszkodik, közöttük a magyarok is, hogy hazájukban megalázzák őket, ha az abortusz mellett döntenek.

Törvény

A művi terhességmegszakítást Magyarországon törvény szabályozza. A január elsején hatályba lépett alaptörvény szerint „minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatásától kezdve védelem illeti meg”. Éppen ezért az abortuszhoz engedély kell.

Minden esetben egy három-négy fős bizottság hallgatja meg a nőt, s eldönti, hogy engedélyezi-e a terhességmegszakítást. A műtét csak akkor ingyenes, ha egészségügyi okból vagy bűncselekmény miatt kell elvenni a magzatot, egyébként 29 710 forintba kerül. Ennek kifizetéséhez szociális alapon lehet kedvezményt vagy mentességet kapni.

Szócska

Májusban heves szócsata dúlt a RU-486 nevű abortusztabletta körül. A szer ugyan megkapta a magyarországi forgalombahozatali engedélyt, ám Szócska Miklós egészségügyi államtitkár – a készítmény körüli szakmai vitára hivatkozva – végül nem engedélyezte a forgalombahozatalt.

Abortusz

A terhességmegszakítások száma – a 2008-as megtorpanást követően – az elmúlt két évben tovább esett.

A születésszám mellett alacsonyabb lett a művi vetélések száma is. A 2010-es 40 500 beavatkozás csaknem 2700-zal, azaz 6,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A mérséklődés valamennyi korcsoportban megfigyelhető, a legjelentősebb mértékű a 30–39 évesek körében (7-8%), a legkisebb a 40 év feletti és a 20 év alatti nők esetében.

2010-ben ezer élveszületésre 448 terhességmegszakítás jutott, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. 2011-ben 38 ezer abortuszt végeztek el a magyarországi kórházakban.

 

Felfüggesztette a tablettás terhességmegszakítást a Rózsakert Medical Center is. Magyarországon ezen az egyetlen klinikán alkalmaztak abortusztablettát. A magáncég több száz ilyen beavatkozást végzett. A Népszabadság emlékeztetett: néhány hete egy, a birtokukba került feljegyzésből derült ki, hogy – a gyógyszeres abortusz betiltásának lehetőségeit kutatva – a kormányzat egyebek mellett azt is vizsgálja, miként lehetne megszüntetni a tabletta alkalmazását a klinikán. Az egészségügyi államtitkárságnak készített szakértői vélemény kimondta, nincs jogi lehetőség a tabletta betiltására.

A cikk megjelenése után a Rózsakert Medical Center nyilatkozatot adott ki. Ebben leszögezi, a klinika évek óta azért dolgozik, hogy a nyugati orvoslásként emlegetett szolgáltatásokat és hozzáállást Magyarországon is elérhetővé tegye. Ennek szellemében a betegeiket és dolgozóikat meg akarja óvni „egy többsíkú vita kellemetlenségétől”. Ezért döntött úgy, hogy felfüggeszti a gyógyszeres terhességmegszakítást, egészen addig, amíg nem nyílik lehetőség „az egyébként szakmai egyetértésen alapuló, biztonságos eljárást nem csak a jogszabályoknak megfelelően, de minden szempontból zavartalanul alkalmazni”.

Egyben megerősíti, az intézmény nem szeretne részt venni az arról szóló vitában, hogy legyen-e a jövőben Magyarországon gyógyszeres terhességmegszakítás, és nem kívánnak nyilatkozni sem a kérdésben.

Így most jobbára Ausztriába utaznak az abortusztablettát választó magyar nők, már aki megengedheti magának az 500 eurós kezelést.

Iszonyatos fájdalom

Ausztriában, ellentétben Magyarországgal, a védőnővel történő megbeszélés és a háromnapos várakozási idő sem feltétele a terhességmegszakításnak, ráadásul az állapotos nő állampolgárságának az osztrák jog szempontjából nincs jelentősége. A terhességmegszakítást nem kötelező semmilyen hatóságnak bejelenteni, így a páciensek adatai titkosak maradnak.

WHO

A készítményt – amelyet a WHO a terhesség megszakításának biztonságos módszereként ajánl a várandósság 10. hetéig, illetve egészségügyi indok alapján a 12–22. hét között – számos országban alkalmazzák, így Ausztriában és Svédországban is.

Az osztrák Christian Fiala szerint a tabletta az egyik legkíméletesebb terhességmegszakítási módszer.

 

Augusztusban egy fiatalasszony nyilatkozott az FN24-nek, aki 7 hetes terhesen választotta a tablettás terhességmegszakítást. Azt mondta, iszonyatos fájdalmat élt át, de ma sem döntene másképp.

Lapunk munkatársa pedig nemrégiben „álruhában” tesztelte, mi vár egy állapotos fiatal nőre Magyarországon, ha nem biztos abban, hogy meg akarja tartani gyermekét. A tapasztalatokról itt olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik