Belföld

Nemzetközi Szent-Györgyi verseny és emlékérme

Pénteken egész nap középiskolások versenyeznek Szegeden, és bemutatják a tudós tiszteletére vert ezüst emlékérmét is.

Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem egykori kutatója, oktatója, rektora épp 80 éve fedezte fel a C-vitamint, és 75 éve vehette át az orvosi Nobel-díjat. A jubileumon bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Pénzverő Zrt. a Nobel-díjas sorozatát indító ezüst Szent-Györgyi Albert-emlékérmét, amelyet azon az egész napos nemzetközi tanulmányi versenyen mutatnak be pénteken, amelyet középiskolásoknak rendez a Szegedi Tudományegyetem.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Somogy megye, továbbá Vajdaság és Temes megye 21 településének 31 középiskolája nevezett.  A viadal nyertesei Cambridge-be utazhatnak felkészítő tanárukkal. Aki nem tud résztv venni a napon, az nyomon követheti az eseményeket és szurkolhat is a csapatoknak az egyetem honlapján.  (www.u-szeged.hu)

A versengés a tudós munkásságára fókuszál, miközben igyekszik felkelteni a középiskolások figyelmét Szeged, az egyetem és a tudományok iránt. A csapatoknak tájékozottnak kell lenniük nem csupán a természettudományokban hanem bölcsészeti, társadalomtudományi témákban is.

A diákok a versenynapot Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus című műve alapján elkészített alkotásaik bemutatásával kezdik, majd egy számítógépes teszt kitöltésével folytatják. Ezt követően a szegedi egyetem által szervezett programokra látogatnak el: így részt vehetnek számos tudományos előadáson és beszélgetésen, kísérleten és sétálhatnak az egyetem könyvtárában is.

A verseny zsűrije a középiskolások  alkotásai és a teszt eredményei alapján értékel. Ezek alapján választja ki azt a hat csapatot, amely a délutáni nyilvános döntőben, egy televíziós showban küzdhet meg az értékes díjakért. A már említetett Cambridge-i utazás mellett az első három helyezett ösztöndíjjal is gazdagodhat. De mert a résztvétel is fontos, nem csupán a győzelem, a verseny minden szereplője kap ajándékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik