Belföld

Eltemették Kenéz Imrét

Többezer ember, díszlövés, szirénák, vonatkürt, szirénázó helikopterek, motorosok búcsúztatták a rendőrt. Fotógalériával.

Csütörtökön a szegedi Belvárosi Temetőben majd háromezer ember kísérte utolsó útjára az Apátvalván halálra gázolt Kenéz Imrét. A hadnagyot hófehér koporsóban ravatalozták fel.

A szertartásra az ország szinte minden részéből érkeztek motoros kollégák és a rendőrség mellett minden társszervezet – mentők, tűzoltók, katasztrófavédelem, büntetésvégrehajtás  – képviseltette magát. A kormány részéről Pintér Sándor belügyminiszter,  Szeged vezetői közül Solymos László alpolgármester és Mózes Ervin jegyző is jelen volt a szertartáson, Hatala József országos rendőrfőkapitány,  valamennyi megyei rendőrfőkapitány és szerb román rendőri vezetők mellett.

A búcsúztatás kezdetekor a temető mellett épp elhaladó Intercity szerelvény kürtszóval jelzett. Kenéz Imre díszsírhelye mellett – utalva munkája jellegére – két rendőrmotort állítottak fel. Amikor koporsóját leengedték, díszsortűz dördült el, és nyughelye felett két szirénázó rendőrhelikopter végzett átrepülést. Végül a családtagok, barátok, ismerősök után sorban a kollégák és a temetésre ősszegyűlt civil tömeg helyezte el a kegyelet virágait sírjánál.

Szilágyi Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója idézte fel a rendőr életét és munjáját. Eszerint Kenéz Imre1977-ben született Szegeden, 1998-ban kezdte meg hivatásos szolgálatát Kecskeméten járőrként. Szakmai munkája alapján 1999-ben került a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományába mint járőrvezető. 2008-ban nevezték ki ellenőrző motoros járőrvezetővé.

Munkakörében mindig kitűnt fegyelmezett magatartásával, rendkívül magas fokú hivatásszeretetével és a rábízott feladatok következetes, pontos teljesítésével. Munkájára szorgalom, precizitás, nagyfokú felelősségérzet volt jellemző, ennek elismeréséül két alkalommal főkapitányi jutalomban részesült, törzsőrmesteri, zászlósi és törzszászlósi rendfokozatba soron kívül léptették elő – mondta a rendészeti igazgató. Halála után Kenéz Imrét hadnaggyá léptették elő és hősi halottá nyilvánították.

Az alezredes arra is emlékeztetett: „a rendőrök esküt tesznek arra, hogy szolgálati kötelességüket akár életük kockáztatásával is végrehajtják. E szavak jelentőségét azonban csak most értjük meg igazán, amikor szembesülünk azzal, hogy szeretett kollégánk életét áldozta hivatásáért”

Ahogy arról akkor beszámoltunk: Kenéz Imrét egy száguldozó terepjáros konvoj vezetője, egy ugyancsak 34 éves osztrák férfi gázolta szándékosan halálra Apátfalván, akit meg akart fékezni. A férfi ellen hivatalos személy ellen elkövetett emberölés miatt indult eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik