Belföld

A tanárok bére nem, de a munkaterhelése nő

Gallo-Istvanne-(210x140)(3).jpg (Galló Istvánné )
Gallo-Istvanne-(210x140)(3).jpg (Galló Istvánné )

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeli, hogy ne vezessék be azokat az intézkedéseket, amelyek több tízezer álláshely megszüntetésével járhatnak.

A PSZ a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból értesült, hogy a kormány a pedagógusok munkaterheit radikálisan megnövelő törvényi rendelkezéseket 2013. szeptember 1-jétől hatályba lépteti akkor is, ha az új illetmény-előmeneteli rendszert nem vezeti be. A pedagógusok munkaterheit meghatározó rendelkezéseket – 32 óra kötött munkaidő (22-26 óra tanítással lekötött idő, 6 óra egyéb teendőkre, így eseti helyettesítésre, tanulói felügyeletre igénybe vehető idő) – ugyanis a köznevelésről szóló törvény tartalmazza, amelynek felfüggesztéséről a határozat nem intézkedik – áll a PSZ felháborodott közleményében.

Mint írják, a határozatból egyértelműen megállapítható az is, a kormány meg akarja szüntetni annak lehetőségét, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után tovább lehessen foglalkoztatni bárkit azok közül, akik költségvetési intézményben, így a települési önkormányzatok és az állami intézményfenntartó központ fenntartásában lévő közoktatási intézményekben dolgoznak.

Emlékeztetnek, hogy a Hoffmann Rózsával történt október 17-i egyeztetés során jelezték: a pedagógusok munkaterheinek radikális megnövelése és az intézmények állami fenntartásba vétele súlyos következményekkel járna a köznevelés rendszerének működtetése terén. Ígéretet kaptak arra, hogy november 9-én az általuk jelzett kérdésekben további egyeztetések lesznek. A megjelent kormányhatározatra tekintettel egyre kevesebb esélyt látnak az államtitkár asszonnyal történő érdemi megállapodásra.

„A Pedagógusok Szakszervezete követeli, hogy a kormány azokat az intézkedéseket, amelyek több tízezer álláshely megszüntetésével járhatnak, ne vezesse be!” – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik