Belföld

Szeged új szobra: Jedlik Ányos

A dinamó feltalálójának szobra a Damjanich utca és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésének parkját díszíti szerdától.

Az épp idén 50 éves, szegedi szobrászművész Bánvölgyi László alkotását szerdán avatták fel. A Tömörkény-gimnázium tanára a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szegedi Szervezete és az EDF DÉMÁSZ Zrt. által kiírt meghívásos pályázaton nyerte el, hogy elkészíthesse művét. A tudós bencés szerzetes szobrát úgy alkotta meg, hogy Jedlik szerzetesi ruhában áll, egyik kezét világhírű találmányán, a dinamón tartja, a másikkal pedig ír. Bánvölgyi Lászlónak egyébként jubileumi, eddigi munkáit összegző kiállítása is nyílik majd pénteken 17 órako az EDF DÉMÁSZ Galériában.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: Jedlik Ányos oktatási célból fejlesztette ki találmányait. Közülük lett világhírű  az 1828-ban létrehozott elektromágneses hatás alapján működő motor és a világon elsőként megalkotott dinamó. Jedlik természettudósként az oktatást tekintette elsődleges hivatásának, találmányait is a tanítás érdekében fejlesztette ki. Felfedezéseit a nyilvánosság számára csak a pesti királyi tudományegyetemen a tanszékvezetői székben őt követő utódja, Eötvös Lóránd tette közkinccsé.

A szobrot nem véletlenül állították Szeged energiaellátásának legendás helyszínére, a Damjanich utca és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésénél lévő kis parkba. Az itteni épület ad otthont ugyanis az EDF DÉMÁSZ Jedlik Ányos Képzési Központjának is, ahol nemrégiben a társaság saját programjában fiatal villanyszerelők oktatása kezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik