Belföld

Izgalmas román filmek Szegeden

A hétkor kezdődő Román Filmnapok vetítéseit a Grand Caféban tartják.

A Belvárosi Moziban lévő Grand Caféban szerdától szombatig nézhetjük a Szegeden még nem látott, izgalmas alkotásokat a Román Kulturális Intézet szervezésében. A többi alkotások vetítése esténként hét órakor kezdődik. .

Csütörtökön  a Radu Gabrea jegyezte Vörös kesztyűket láthatjuk, mely Eginald Schlattner azonos című önéletrajzi sikerkönyve alapján készült. Az 1956-os magyar forradalom elfojtását követően, a kommunista államhatalom intenzív letartóztatási kampányt, vizsgálatot és bírósági eljárást indított, ártatlanul elítélt emberek révén félemlítve meg a lakosságot; ennek vált áldozatává a könyv és film főszereplője, Felix Goldschmidt is. A fiatalember egyetemi hallgató, valamint egy irodalmi kör vezetője volt Kolozsváron. Az állandó lelki és fizikai erőszak, kínzás és megfélemlítés során Felix koronatanú és „áruló” lesz barátai, sőt testvére büntetőperében.

Pénteken Anca Damian számos díjjal kitüntetett dokumentumfilmjét  a Crulic – út a túlvilágba című alkotást vetítik, melyben a fiatal doroho-i férfi, a Lengyelországban ártatlanul lopással vádolt,  a börtönben  33 évesen, hosszas éhségsztrájk után meghalt Claudiu Crulic tragikus sorsát követhetjük végig  néhány fennmaradt fénykép felhasználásával, modern animációs technikákkal és elképesztő találékonysággal.

Szombaton az  Anca Hirte rendezte Esendő Teodora című dokumentumfilmmel a zárt ortodox román kolostorokban élő apácák egyikének életébe pillanthatunk be.

A belépő 350 Ft minden este, a filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik