Belföld

Fagy, hó, havas eső?

Október 20-án megdőlt a melegrekord, ám hétvégére már komoly téli idő érkezik az előrejelzések szerint.

A fővárosban a fent említett napon mostanáig 1943-ban volt a legmelegebb, akkor 23,5 Celsius-fokot mértek, most az új rekord 24 fok lett. Az október 20-i országos rekord 26,5 fok volt, amelyet 1961-ben Csengerben mértek. Ez a csúcs 26,8 fokkal Körösszakálon dőlt meg.

A Brit-szigetektől Közép-Európán át egészen a Kelet-európai-síkságig anticiklon helyezkedik el, a légköri frontok a kontinens délnyugati, illetve keleti részén vonulnak. A magasnyomású zónában napos, illetve borult, párás, néhol tartósan ködös helyek egyaránt vannak, csendes, őszi idő a jellemző.

A kelet-európai hidegfront mentén sok a felhő, és elszórtan záporok is kialakulnak. A hőmérséklet csúcsértéke a Skandináv-félsziget északi részén már csak 0 fok körül, délebbre 3, 10, az 55. szélességi körtől délre 11, 18 fok között változik. A délutáni órákra Európa déli és nyugati részén, valamint a Kárpát-medence környékén 19, 25 fokig melegszik fel a levegő. Szerda estig hazánk időjárását a fenti anticiklon határozza meg, ezért folytatódik a csendes, őszi idő.

Az éjszakai pára-, illetve köd napközben csak lassan oszlik fel, ezt követően napos időre számíthatunk, de főleg a Nyugat-Dunántúlon és a keleti határvidéken tartósan borult, párás, néhol ködös helyek is lehetnek. Legfeljebb jelentéktelen ködszitálás fordulhat elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2, 8 fok között várható, a magasabban fekvő helyeken lehet ennél enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 12, 17 fok között valószínű.

A fekete leves hétvégén érkezik, pénteken éri el ugyanis az a hidegfront hazánkat, melynek hatására havas eső, hózáporok és fagy várható. Szombaton és vasárnap az éjszakai órákban akár -2 fokig is süllyedhet a hőmérséklet, de napközben sem emelkedik 4-5 foknál tovább a hőmérő higanyszála. Az Időkép archívuma szerint tavaly ezen a hétvégén 13-14 fokot mértek a hőmérők napközben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik