Belföld

Botka: „rádöbbentek a csődre”

Szeged polgármestere internetes közösségi oldalán a fideszes Kósa Lajos félelmeire reagált.

„A Fidesz rádöbbent, hogy miután elveszik a települések bevételeit és vagyonát, az egyébként is „ellenséggé” tett bankok nem működnek közre a finanszírozásban és a városok azonnal csődbe mennek! Én ezt már egy éve mondom, mióta elkezdték meg hozni az önkormányzatiságot felszámoló döntéseiket! A most kitalált megoldási ötleteikben sok a bizonytalanság és könnyen lehet, hogy azok járnak jobban (fideszes vezetésű városok), akik az elmúlt években nyakra-főre bocsátottak ki kötvényeket. Még egy példa: a szegedi Polgármesteri Hivataltól annyi feladatot államosítanak, amit eddig 88 hivatalnok látott el, az új járási Kormányhivatal létszáma: 187 fő lesz. Ennyit az olcsóbb, hatékony államról!” – írta szerda este Facebook oldalán Szeged polgármestere, Botka László Kósa Lajosra reagálva.

Debrecen polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, a szervezet vezetőinek szerdai tanácskozásán többek közt azt mondta: januárban működésképtelenné válhat az önkormányzati rendszer, ha a kormány nem dönt sürgősen az 1200 milliárdos adósságállomány részleges konszolidációjáról.

Kósa szerint a meglévő, hitelállomány megújítás nélkül az önkormányzatok csődbe mennek. A fideszes poltikus úgy vélekedett: a

3200 magyar önkormányzat közül minössze nagyjából 500 nem adósodott el, vagy azért mert túl kicsi hozzá, vagy azért, mert „úszik az iparűzési adóbevételben.”

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik