Belföld

Bajnai – csak rendező vagy főszereplő is?

A Fidesz nem rémült meg, az MSZP szerint nincs miért kapkodni, az LMP tamáskodik.

Nem rettent meg a Fidesz Bajnai Gordon színrelépésétől – nagyjából erről árulkodnak a volt miniszterelnök tegnapi millás fellépéséhez köthető kormánypárti reakciók.

Egyelőre nincs is mitől riadni, ugyanis nem tudni, hogy tényleg Bajnai Gordon lesz Orbán Viktor kivívója 2014-ben, vagy a miniszterelnök-jelöltséget láthatóan ambicionáló Mesterházy Attila, netán egy civil.


Vagy Mesterházy? – Fotó: MTI / Kovács Attila

„Október huszonharmadikai szónoklatával Bajnai csupán a színházi rendező pozíciójába jelentkezett be – a szocialista Lendvai Ildikó vélekedett így lapunknak. – Az viszont még nem dőlt el, hogy a főszerepet is önmagára osztaná, vagy erre mást szemelt ki.”

Lendvai Ildikó szerint „ráérünk 2013 második felében eldönteni, ki legyen a miniszterelnök, most annak kell kiderülnie, hogy a demokratikus ellenzék tagjai, pártok és civilek, együtt vagy külön-külön keresik az alkalmas személyt”.

LMP-s teoretice

Az LMP-től Schiffer András volt frakcióvezető nyilatkozta az első karaktereset Bajnai-ügyben még október elsején a hvg.hu-nak. „Ha a kérdés arra irányul, hogy 2014-ben az LMP tagja lehet-e egy olyan kormányzati szövetségnek, amelyet az elmúlt húsz év bármelyik miniszterelnöke vezet – ide értve Bajnai Gordont is –, akkor az én válaszom erre: egyértelműen nem. Nem tudnám elképzelni az LMP-t sem egy Orbán-, sem egy Bajnai-kormányban” – mondta bő három hete Schiffer.

Puhábban fogalmazott ma az MTI-nek a jelenlegi frakcióvezető, Jávor Benedek: „Ahhoz, hogy az LMP részt vegyen az Együtt 2014 választói mozgalomban, garanciákat kell látnia a párt legfontosabb programpontjainak  megvalósulásához. Az együttműködés lehetőségeiről a Lehet Más a Politika novemberi kongresszusa dönt.” Jávor szerint „Bajnai Gordon javaslata önmagában nem idegen attól, ahogy az LMP az Orbán-kormány leváltásáról gondolkodik, de az elképzelés tartalmi elemeiről jelenleg csak nagyon keveset lehet tudni”.

Jávor úgy véli, pártjának mérlegelnie kell, hogy a 2010 előtti kormányzásért felelős szereplőkkel lehetséges-e hitelesen a balliberális időszakot is kritizáló programot kialakítani. A politikus lapunknak azt mondta, “nem állunk be Bajnai mögé támasztéknak, együttműködést kizárólag egyenlő félként tudunk elképzelni”. A frakcióvezető problémaként említette, hogy Bajnai 2009-es gazdasági programja és az LMP minap nyilvánosságra hozott alternatív költségvetése között a zöldek számára elfogadhatatlan ellentét feszül.

Arra a kérdésünkre, miszerint létezik-e olyan együttműködés, melyben nem az LMP adja a miniszterelnököt, a következő válasz született: “Teoretice igen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik