Belföld

110 éves a fehérvári börtön

Buthy Lilla

2012. 10. 24. 16:51

Jubileumi ünnepséget tartottak október 24-én délelőtt, a Közép-dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézetben.

A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet székesfehérvári objektuma fennállásának 110 éves évfordulóját ünnepelték szerdán, a megyeszékhelyen. A Fejér Megyei Önkormányzat képviseletében Pleizer Lajos, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke vett részt és elnöki elismerést adott át.

1902. októberében adták át Székesfehérváron a város egyik legszebb parkjával szemben felépített új törvényházat és a vele szerves egységet alkotó fogházat. Az évfordulós ünnepségen Csóti András vezérőrnagy az országos börtönparancsnok és Cséri Zoltán ezredes a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka mellett a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Pleizer Lajos és Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is részt vett. Az ünnepi beszédeket követően elismeréseket adtak át. A Fejér Megyei Közgyűlés elnökének elismerésében részesült Endrődi László nyugalmazott ezredes, a Közép-dunántúli Országos Büntetés–végrehajtási Intézetben parancsnokként végzett évtizedes, kiemelkedő szakmai munkájáért. Az elismerést Pleizer Lajos alelnöktől vehette át.

A börtön pincéjében egy olyan kiállítást rendeztek be, ahol a régi börtönkellékek mellett napjaink börtönéletébe is betekintést nyerhet a látogató. A mobiltelefonok becsempészésének leleményességét is bemutatják és a fehérvári börtön – utoljára 1988-ban használt – bitófája is látható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.