Belföld

Országszerte megemlékezéseket tartanak a forradalom és szabadságharc évfordulóján

A nemzeti ünnep alkalmából délelőtt tíz órakor megnyitja kapuit az érdeklődők előtt az Országház.

A Kossuth téren délután négy órakor folytatódik az állami ünnepségsorozat, Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel, majd a programot a Ghymes együttes fellépésével Szabadság koncert követi.

Tarlós István főpolgármester a fővárosban, a Magyar Rádió előtt mond ünnepi beszédet.

Rogán Antal az V. kerület polgármestere, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője az önkormányzat koszorúzási ünnepségén, a Vértanúk terén mond ünnepi beszédet. A II. kerületi önkormányzat megemlékezésén Láng Zsolt (Fidesz) polgármester, a II. kerület országgyűlési képviselője és Varga Mihály tárca nélküli miniszter szólal fel.

Az MSZP a Táncsics Alapítvánnyal közös ünnepi megemlékezést tart a XI. kerületben, itt többek között Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is beszédet mond.

A Jobbik a Deák téren tart nagygyűlést a nemzeti ünnep alkalmából. Vona Gábor, a párt elnöke, Morvai Krisztina EP-képviselő, valamint Murányi Levente, a Jobbik országos alelnöke, 56-os forradalmár beszédét követően fáklyás felvonulást tartanak.
A Demokratikus Koalíció az Egyetem téren ünnepli az évfordulót, az eseményen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke szólal fel.

A CÖF-CET-Békemenet Egyesület délutánra Békemenetet hirdetett, amely a Széna térről indul, és a Margit körúton, a Margit hídon át, a Nyugati pályaudvart érintve a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át ér a Kossuth térre, az állami ünnepségre.
Ugyancsak délután az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) tüntetést tart Fejezzük be a múltat! címmel Budapesten.
A vidéki események sorában Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az ünnep alkalmából választókörzetének településeire látogat és mond ünnepi beszédet.

Az LMP frakcióvezetője, Jávor Benedek Hajdúszoboszlón mond ünnepi beszédet.

Ajánlott videó