Belföld

A Duna-stratégiát is veszélyezteti Ausztria politikája

Németh D. László
Németh D. László

2012. 10. 23. 08:27

Kézzelfogható eredményeket felmutató programokat kell megvalósítani az Európai Unió Duna-stratégiája keretében - hangsúlyozta Győri Enikő, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára a dunai országok ausztriai informális külügyminiszteri tanácskozása után az MTI-nek nyilatkozva.

“Minden stratégia annyit ér, amennyit megvalósítunk belőle. Különösen a mai Európában olyan programokra van szükség, amelyek bizonyítják az állampolgárok számára, hogy az európai uniós együttműködésnek van számukra kézzelfogható haszna” – jelentette ki. Kiemelte, hogy Magyarország válságkezelő eszköznek és beruházáspolitikai eszköznek tekinti a Duna-stratégiát.

Az államtitkár emellett elmondta: azt kérte Ausztriától, hogy ne akarja csökkenteni a kohéziós forrásokat a következő hétéves uniós költségvetési időszakban. Győri Enikő emlékeztetett arra, hogy a 2014-20 közötti uniós költségvetési időszak előkészítése zajlik.

Az Európai Bizottság a költségvetés előkészítése során a kohéziós források öt százalékos csökkentését javasolta, s egyes nettó befizető országok – köztük Ausztria – az uniós kiadások további lefaragását akarják.

“Ez veszélyeztetné a Duna-stratégia végrehajtását is” – jelentette ki Győri Enikő. Ausztriának, amely kiemelkedő módon kiáll a Duna-stratégia mellett, első számú érdeke, hogy megfelelő mennyiségű kohéziós forrás álljon rendelkezésre 2014 után is – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy sokan osztották a magyar álláspontot. Az MTI kérdésére elmondta, Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter azt válaszolta, tudatában vannak a problémának, és folynak az egyeztetések a megoldásról.

Győri Enikő ismertette, hogy a magyar fél nemrégiben összeállított és eljuttatott a tagállamokhoz egy konkrét projektlistát. Magyarország olyan, több országot érintő programokat javasol, mint a földgázvezeték-hálózatok összekötése, amely az importárak csökkenését eredményezheti. A munkahely-teremtést segíthetné az úgynevezett duális szakképzés határon átívelő összehangolása. Ennek a képzési elvnek a lényege, hogy a régiós cégek megkérdezése után jelölik ki a szakképzési területeket.

Az EU állam- és kormányfői 2009 júniusában kérték fel az Európai Bizottságot, hogy dolgozza ki egy Duna-régiós stratégia részleteit. A stratégiát a 2011 első félévi magyar uniós elnökség alatt fogadták el az állam- és kormányfők. Célja a fenntartható fejlődés, a természeti területek, tájak és kulturális értékek védelme a meglévő források jobb és összehangoltabb kihasználásával. Az együttműködésben nyolc EU-tagállam és hat unión kívüli ország vesz részt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.