Belföld

Világpolitikai szerephez juttatta hazánkat az 56 évvel ezelőtti forradalom

A szabadságharc hőseiről emlékeztek a bazilika keresztjénél.

Márai Sándor örök érvényű üzenetét hirdető „Mennyből az angyal” című költeményét, Bercsényi Dániel szavalatában hallgatta a közönség Székesfehérváron, a Szent István Király bazilikánál rendezett megemlékezésen. Ezt követően Jakubek Tiborné, a Szent István Művelődési Ház igazgatónője fogalmazta meg beszédében, hogy az 1956-os magyar forradalom történelmünk azon eseménye, amely Magyarországot egész évszázadunkban a legnagyobb világpolitikai szerephez juttatta. Történetéhez szervesen kapcsolódik az az együttérzés is, melynek révén az erdélyi, felvidéki és kárpátaljai magyarság kifejezte azonosulását a magyar forradalom eszméihez.
– Ennek a forradalomnak köszönhetjük, hogy Magyarországra jó szemmel tekintenek mindenütt. Ugyanakkor minden jeles történelmi évforduló és ünnep egyben önvizsgálat is, így 1956 arra kötelez bennünket, hogy megmérjük magunkat – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, 56 olyan embereket is képes volt „elvarázsolni” akiket nem lehet forradalmároknak nevezni, nem álltak barikádon, sosem fogtak fegyvert, csak éppen felelősséget éreztek hazájuk sorsa iránt.
Szenvedtek az önkényuralomtól, mint a Sztálini terrortól, annak a diktátornak a terrorjától, akitől Hitlerék is példát vehettek, hiszen keleten előbb jöttek létre koncentrációs táborok, mint Európa közepén.
Beszédben arra hívta fel a figyelmet: a jézusi erőszakmentesség jegyében élő igazak is euforikus állapotban kerültek a forradalom napjaiban, hiszen a xx. század olyan jeles írója, mint Németh László, nem fegyverkattogtatással, inkább írógépe billentyűinek zajával küldte üzenetét honfitársai számára.
– 1956- igazi és máig ható üzenete nem érhető meg az egyéni sorsok, személyes döntések, sorsfordító elhatározásai nélkül. Az emberen a szocialista hatalom átnézett, megvetette, arcába hazudott, s jelentéktelen porszemként söpörte félre, kénye-kedve szerint bánt vele – emelte ki, majd azzal folytatta, világossá vált, hogy évezredes íratlan szabályokat nem lehet a múlttal együtt, semmilyen erőszakkal és manipulációval sem eltörölni.
Imádságos emlékezésében Bencze András evangélikus lelkipásztor a hatalmon lévőkért szólt, hogy Isten igéje tartsa meg lelkiismeretüket, Varga Tünde református lelkipásztor arról beszélt, hogy az ember vágya, az igazságtalanság, zsarnokság falainak elbontása, Spányi Antal püspök pedig a szabadságharc áldozataiért mondott imát, kérve, hogy csüggedés nélküli szívvel igyekezzünk a magyar hazaért mindent megtenni.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Törő Gábor a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Cser-Palkovics András polgármester, a történelmi egyházak képviselői, a Politikai Foglyok Szövetsége Fejér Megyei szervezetének elnöke, Sinka Jenő, továbbá a társadalmi és civil szervetek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékkeresztnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik