Belföld

Mesterházy: 1956 célja a rendszerváltással megvalósult

mesterházy attila (mesterházy, )
mesterházy attila (mesterházy, )

A szocialista párt elnöke szerint amit Nagy Imre 1956-ben nem tudott véghezvinni, az 1989-ben a rendszerváltással megvalósult.

“A magyar szocialista párt tagjaiként és támogatóiként valamennyien büszkék lehetünk arra, hogy Nagy Imre örökségének elszánt és őszinte védelmezői vagyunk, mert mi vagyunk azok, akik fenntartások nélkül, kitartóan védjük és elszántan érvényesítjük azokat az elveket, amiket a mártír miniszterelnök képviselt” – hangsúlyozta Mesterházy Attila hétfőn, az 1956-os forradalom 56. évfordulójának előestéjén Kaposváron, a Nagy Imre szülővárosában tartott ünnepségen mintegy ötszáz résztvevő előtt mondott beszédében.

Nagy Imrének, társainak és valamennyi forradalmárnak nem egyszerűen csak azt a néhány szabad és felemelő októberi napot köszönhetjük, hanem minden egyes napot, amit 1989 óta szabadon tölthetünk el – mondta az MSZP elnöke, aki úgy vélekedett: “Nagy Imre legnagyobb tragédiája, az ország egyik legnagyobb vesztesége, hogy nem tudta véghezvinni azt, amit eltervezett, de mindazt, amit akkor ő akart, az 33 évvel később, a rendszerváltással megvalósult.

Az MSZP közleményében hangsúlyozta: ma a népet a nép nevében fosztják meg önrendelkezésétől. A hatalom túlterjeszkedik a néptől kapott felhatalmazás keretein. Egy ember akarja meghatározni, hogy mi szolgálja a közjót és mi nem. Hogy mi erkölcsös és mi nem. Hogy ki hazafi és ki nem. Minden hatalom elveszíti legitimitását, ha akaratát antidemokratikus úton, az emberek szabadságának és szuverenitásának korlátozásán keresztül akarja érvényesíteni. Nem véletlenül felemás a kormány viszonya ’56-hoz. Támogatást nem a lyukas nemzeti lobogó demokrata híveitől, hanem az árpádsávos zászlók alatt vonulóktól remél. Magát nem a szabadság eszményéből, hanem a Turul szellemiségéből eredezteti. Értékrendjében nem ’56-hoz, hanem a Horthy korszakhoz kötődik. A diktatúrákat vérrel, életekkel fizette meg a magyar nép. Mert sokba került, ezért mindennél értékesebb a szabadságunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik