Belföld

Jövő héten már havazhat

havas-taj(1)(960x640).jpg (időjrás, hó)
havas-taj(1)(960x640).jpg (időjrás, hó)

Az országos és a fővárosi melegrekord is megdőlt tegnap. A legmelegebb Kőrösszakállon volt, ahol 26,8 fokot mértek. Budapesten kora délután 24 fokot mutattak a hőmérők. Ez szintén új csúcsnak számít - írja az Időkép. Jövő hétvégére azonban nagy változás jön régiónk időjárásában. Szombaton már havazás is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az eddigi országos csúcs október 20-án 26,5 fok volt. Ezt 1961-ben Csengeren mérték. A szombati új rekord ennél 3 tized fokkal volt magasabb. A fővárosi 24 fokos csúcs 0,5 fokkal szárnyalta túl az 1943-as értéket.

Ami a folytatást illeti, a vasárnapi nyárias idő folytatódik hétfőn is. Alapvetően napos időben bízhatunk, de a nyugati országrészben tartósan megmaradhat a reggeli köd. Nagy lesz a hőmérsékleti különbség a ködös és a napos régiók között. A maximumok 14-20 fok körül alakulnak.

A nemzeti ünnepen is hasonlóan napos-ködös idő vár ránk. Enyhe légmozgás keleten valószínű. Napközben 19-20 fokig emelkedik a hőmérséklet, északkeleten kissé hűvösebb lesz.

Szerdán aztán már többfelé megjelennek a felhők, de eső még nem valószínű. Északkeleten kissé megélénkül a szél. Kora délután 16-17 fok várható.

Csütörtökön északkeleten, keleten gyakran beborulhat az ég, helyenként zápor is előfordulhat. Máshol változóan felhős, párás, néhol tartósabban ködös idő várható. A minimumok 2-7 fok között alakulnak. A maximum csütörtökön és pénteken is 12-17 fok között lesz. Pénteken északnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, helyenként záporra is számítani lehet. Többfelé megerősödik az északnyugati, nyugati szél.

Szombaton borult idő várható többfelé esővel, estétől pedig északkeleten és nyugaton havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik. Ekkor a minimumhőmérséklet 1-6 fok között alakulhat, majd 5-10 fok közötti maximumok jönnek.

Vasárnap túlnyomóan borult lesz az ég, csak estétől szakadozik a felhőzet. Többfelé valószínű eső, havas eső, havazás. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és plusz 5 fok között várható, de a nap folyamán is csak plusz 1 plusz 6 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik