Belföld

Vasárnaptól köd váltja fel a napsütést?

Az ország nagy részén túlnyomóan derült, napos idő várható csapadék nélkül, de vasárnap a Nyugat-Dunántúlon már többnyire borult, párás, néhol tartósan ködös idő lesz, és ott jelentéktelen ködszitálás is előfordulhat.

Európa nyugati és északi területének időjárását ciklonok és azok frontjai határozzák meg. Emiatt a Brit-szigetek, Franciaország, a Pireneusi-félsziget keleti része, a Skandináv-félsziget, valamint a Kelet-európai-síkság északi része fölött erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső, záporeső.

Ugyanakkor Közép- és Délkelet-Európa fölött anticiklon helyezkedik el. A magasnyomás északi részén párás, helyenként ködös az idő, délebbre pedig süt a nap. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi tájain 1, 10, a nyugati és keleti területeken 12, 18 fok között változik. Közép- és Dél-Európában van a legmelegebb, itt a délutáni órákra 20, 27 fok közé melegszik fel a levegő.

Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is anticiklonális hatások alakítják, dél felől többnyire száraz, kissé hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk.

Éjszaka, hajnalban másutt is képződhetnek ködfoltok. Reggelig mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap helyenként megélénkül a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de északkeleten néhol ennél hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 18 és 23 fok között alakul, de a tartósan felhős, ködös tájakon 15 fok körül valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik