Belföld

Százmilliókért utaztak az állami fejesek

orbán viktor grúziai repülőtér (ingyenes, )
orbán viktor grúziai repülőtér (ingyenes, )

Jó ügyfelei a repülőtársaságoknak a minisztériumok. Idén eddig több mint 1,8 milliárd forintba kerültek a tárcák kiküldetései.

A Blikk megkérdezte az egyes minisztériumokat, mennyit költöttek 2012-ben hivatalos utazásokra. Az összegyűjtött adatokat nézve óriási számok jöttek ki.

A legnagyobb összegről a honvédelmi tárca számolt be: az augusztusi állapot szerint 606 millió forintot költöttek. Bár itt olyan költségekkel is számoltak, mint a repülőgéppilóták kanadai vagy csehországi továbbképzési kiküldetése, egyéb nemzetközi missziókra történő kiutazás.

Őket 326 millióval a Vidékfejlesztési Minisztérium követi, nem sokkal lemaradva a nemzetgazdasági tárca 322 milliója mögött. Számottevőek voltak még a külügy (217 millió) és a fejlesztési minisztérium (100 millió) tételei is. Izgalmasak azok a listák is, amelyek csak a vezetők – miniszter, államtitkárok, helyettes államtitkárok – kiküldetéseit taglalják. Itt sok esetben a Blikk kérésére október közepi összesítést is közöltek a tárcák. Mint kiderül, a fejesek is több százmillió forintért utaztak.

A legnagyobb kiadással Csizmadia Norbert fejlesztési államtitkár egyik kínai missziója járt. Ez 14,8 millió forint volt, igaz, a tanulmányútként feltüntetett kiküldetésen 49 nem állami vezető is részt vett. Fazekas Sándor agrárminiszter és kísérőinek legdrágább útja Brazíliába vezetett, ott 8 napot töltött 5,2 millióért, bár csak egy háromnapos konferenciára érkezett. Érdekes tétel az államadósság-kezelő két munkatársának Japánt, Tajvant, Szingapúrt és Dél-Koreát érintő körútja 5,4 millióért. Valószínű, hogy ez esetben is külföldi hitelezőkre vadászott Magyarország – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik