Belföld nyugdíj

Ötven gazdag év után nyugdíjba vonult Székesfehérvár első idegenvezetője

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2012. 10. 20. 07:00

Kálmán Piroskát, a város egyik első idegenvezetőjét köszöntötte tegnap nyugdíjba vonulása alkalmából a Székesfehérvár Turizmusáért Egyesület és a székesfehérvári TDM Szervezet a Rác templomban.

Kálmán Piroska 1960-ban vizsgázott, mint idegenvezető, IBUSZ vizsgát pedig 1961-ben tett. Angolul, németül vezetett csoportokat, de franciául és olaszul is tolmácskodott. Most pedig – az idegenvezetést már egészségügyi okokból abbahagyva –, kedvtelésből spanyolul tanul. A legemlékezetesebb élményei közé tartozik, amikor egy székelyföldi túra során egy székely ember könyörögve kérte ibuszos idegenvezetői jelvényét, mivel annak alapja – az akkoriban ott szigorúan tiltott – piros-fehér-zöld nemzeti trikolór volt.

Szinte misszióként végezte ezt a munkát. Ehhez megvoltak a személyi adottságai is. Eszköztárába tartozott a szakmai elhivatottság, a műveltség, a diplomáciai érzék, a személyes kisugárzás, a lokálpatriotizmus és a hazaszeretet. Tartalmasan teltek el az évtizedek, de eljött az idő, amikor Piroska visszavonul. Idegenvezetést többé nem vállal, de dolgozik az emlékiratain, jelenleg könyvet ír gazdag életútjáról, a szakma szeretetéről, tapasztalatairól.

Brájer Éva alpolgármester így köszöntötte: „Nem búcsúzni jöttem. Búcsúról csak részben lehet szó, hiszen volt nekünk egy találkozásunk, ahol abban maradtunk, hogy a kézzel írt emlékiratokból születik egy könyv. Nem búcsúzni jöttem, inkább csak megköszönni a pályán eltöltött ötven évét. Egy olyan ember, aki hosszú évtizedekig lehengerlő kedvességével, stílusával mesélt a látogatóknak a város múltjáról és jelenéről. Nagyon fontos egy város számára, hogy az oda érkező vendégek, milyen benyomással távoznak. Az egész város nevében mondhatom: köszönjük!”

Kálmán Piroska a Rác Templomot, az általa oly nagyon szeretett helyszínt választotta a búcsúzáshoz. Szerényen, a jelenlévőkhöz fordulva annyit mondott: kérlek titeket, gyertek közelebb! Most utoljára, ezen a számára kedves helyszínen idegenvezetést tartott meghitt, családias légkörben. Elköszönt a pályától. Mesélt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.