Belföld

“Mégis mi a fenét csinálnak a MÁV-nál?”

MAV(960x640).jpg (máv, vonat,)
MAV(960x640).jpg (máv, vonat,)

Mindenkinek nyilvánvaló volt, hogy a Kolbászfesztivál és a négynapos hétvége miatt sokan lesznek Békéscsabára tartó vonaton. Mindenkinek, csak azoknak nem, akik arról döntenek, mennyi kocsit indítsanak.

“Mégis mi a fenét csinálnak ott a MÁV-nál?” – kérdezte nem egészen pontosan ezekkel a szavakkal a hátizsákjával a zsúfolt folyosón álldogáló fiatal, miközben a Békéscsaba felé száguldó tájat bámulta a szombat délutáni gyorsvonaton. Nem volt egyedül az értetlenkedő utasokkal. Akadt belőlük bőven a három másodosztályú és egy elsőosztályú kocsiban. Az összes folyosó zsúfolásig tömve volt velük, mert valahol, valakik a MÁV-nál úgy gondolták, nincsenek sokan, és nem csatolnak több kocsit a szerelvényhez.

Nem mintha nemlehetett volna tudni, hogy a szokásosnál valamivel azért csak több utas lesz. “Vagy a MÁV-nál még nem hallottak a Békéscsabai Kolbászfesztiválról?” – értetlenkedett egyikük, miközben zsibbadt lábát masszírozta a folyosóny állva. “Nem tudták, hogy hosszú hétvége lesz, meg ünnep? Hogy ilyenkor többen utazunk haza?” Senki sem vitatkozott, vagy kezdte el védeni a MÁV-ot, akinek képviselője, a kalauz igyekezett elnézéseket kérni és kerülni a munkaadójának szánt dühös tekinteteket. De nem ő tehetett róla.

Egy középkorú hölgy a zúgolódó utasoknak elmondta, hallotta két vasutas beszélgetését még a vonat indulása előtt. Egyikük teljesen kikelve mesélte a másiknak, hiába üvöltözött “azokkal a hülyékkel”, nem adtak több kocsit a szerelvényhez. Azt mondták ne hőzöngjön, nincsenek sokan. A vonaton mindenki szomorúan bólogat. Így megy ez.

Így megy ez tényleg?

A MÁV sajtóosztálya lapunknak elmondta: egy gyorsvonatnál nem lehet előre kiszámolni, hogy mennyi utas lesz, még hosszú hétvége, és egy fesztivál esetén sem. A vonat indulásának közeledtével észlelték, hogy rengeteg utas akart felszállni a Keletiből induló vonatra, de akkor már nem tudtak “erősíteni”, mert nem volt szabad kapacitás. De, ha lett volna, akkor sem, mert az már túl nagy késést jelentett volna. (És mint tudjuk, azt a MÁV nem engedheti meg magának.)

Végül azt a megoldást választották, hogy az egy órával később induló, Békéscsabát is érintő nemzetközi vonaton elengedték a pótjegy árát, és ezt közölték a túlzsúfolt gyorsvonatra váró utasokkal is, akik közül sokan inkább át is szálltak. A MÁV-nál közölték azt is, hogy készültek a fesztiválra, és a sok látogatót vonzó esemény miatt a békéscsabai vonatok 2-3 pluszkocsival indulnak vissza. Tényleg készültek. Ahogy azt a MÁV-START oldalán olvasni lehet, a “Kolbászfesztiválra utazóknak 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról.”

Ez csak tényleg egy kivételes eset, és más vonalakon megfelelő szolgáltatást nyújtanak? Írják meg véleményüket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik