Belföld

Helyet cserélhetünk az eurózóna déli féltekével

Nagy Zoltán

2012. 10. 20. 00:17

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az eltelt héten a kis- és középvállalkozóknak (KKV) adtak segítséget előadásokkal, tájékoztatásokkal, klubbeszélgetésekkel az idei évi KKV Héten. A hetet megfejelték a móri rendezvénnyel, ahol a Kárpát-medencei Wekerle Program keretén belül a gazdasági miniszter volt a vezérszónok.

A Zöldgazdaság-fejlesztési Program (KEOP) ez évi pályázati felhívásai októberben kiírásra kerültek. Az energiatakarékosság témában a várható pályázatokról tartottak tájékoztatást, illetve körüljárták azt is, hogyan lehet energiatakarékos megoldásokat alkalmazni pályázatok nélkül. E téma az október 15-i napot töltötte ki a Gazdaság Házában, Fehérváron.

Kedden a fejlesztési igények feltérképezéséről és a forráskeresésről adtak tájékoztatást a KKV-nak. Kerekasztal- beszélgetés keretében a vállalkozások bemutathatták, milyen fejlesztési igényeik vannak, és ehhez milyen jellegű partnert, pályázati forrást, egyéb támogatási formát kereshetnek.

Fogyasztóvédelmi törvény betartása, ellenőrzések gyakorlata, reklamációk kezelése: jótállás, szavatosság, dokumentálás volt a szerdai nap főbb programja. Ugyanezen a napon Fogyasztóvédelmi Laboratóriumi Nyílt Napot – Interaktív élelmiszer és mechanikai labort láthattak az érdeklődők a Gazdaság Házában.

Csütörtökön Székesfehérvár adott otthont az Európai KKV Hét hivatalos magyarországi központi rendezvényének a Gazdaság Házában. Az első plenáris részben a kis- és középvállalkozások működését érintő legfontosabb témakörök kerültek középpontba: nagyra törő tervek kisvállalkozások számára – az Európiai Kisvállalkozói Intézkedéscsomag ismertetése; üzletfejlesztési szolgáltatások kkv-k számára; Erasmus és Leonardo programok kkv-knak nyújtott előnyei; vállalkozónői sikerek, tapasztalatok, tanácsok; szolgáltatások induló, fiatal vállalkozások számára – ezek a témák söpörtek végig a hallgatóságon.

Pénteken Kárpát-medencei Gazdasági Fórumot rendeztek Móron. A gazdasági fórum célja a Kárpát-medencei térség együttműködésének ösztönzése, gazdasági kapcsolatok fejlesztése, az integrációs folyamat erősítése volt. A fórum lehetőséget adott az államhatárokon belül és kívül élő magyar vállalkozók, gazdasági szakemberek találkozásának, és új elemként indult útjára a Magyar Termék Nagydíjat bemutató Kárpát-medencei vándorkiállítás. A móri rendezvény fővédnöke és egyben indító szónoka Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter volt.

A híradások erről szóltak elsősorban, bár a hét érezhetően gazdag volt. Tény, hogy megrendezték a II. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumot, ahol a miniszter kijelentette: gyökeresen megváltozik az EU források elosztása a 2014. és 2020. közötti időszakban. A változás elsősorban ott érhető tetten, hogy a fejlesztési források többségét a vállalkozások kaphatják.

Növekedésünket nem korlátozhatjuk az országhatáron belülre, hanem azt csak a Kárpát-medencén belül valósíthatjuk meg – jelentette ki Matolcsy György. Ennek alapja a Wekerle-program, amit elindítottunk átnyúlva a határokon – jelentette ki a miniszter.

Helyet kell cserélnünk az eurózóna déli féltekével, hiszen a Kárpát-medence áll a középpontjában annak a térségnek, aminek határai a Baltikum és az Adria, és pont e térség áll történelmi lehetőség előtt ezzel a helycserével. Matolcsy kijelentette, hogy 200 víztározó építését kezdi meg jövőre Magyarország. E térségnek a kékgazdaság fejlesztése, amely a víz védelméről szól, elengedhetetlen gazdasági lába.

A Wekerle-terv gazdája a miniszteri biztos Radetzky Jenő, aki nem pusztán a Kárpát-medence egészében épít programot, de szűkebb hazájában, Fejérben is építi, építteti a nagy egészre összehangolt programokat. A KKV Hét erről szólt Székesfehérváron és Móron október harmadik hetében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.