Belföld

Helyet cserélhetünk az eurózóna déli féltekével

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az eltelt héten a kis- és középvállalkozóknak (KKV) adtak segítséget előadásokkal, tájékoztatásokkal, klubbeszélgetésekkel az idei évi KKV Héten. A hetet megfejelték a móri rendezvénnyel, ahol a Kárpát-medencei Wekerle Program keretén belül a gazdasági miniszter volt a vezérszónok.

A Zöldgazdaság-fejlesztési Program (KEOP) ez évi pályázati felhívásai októberben kiírásra kerültek. Az energiatakarékosság témában a várható pályázatokról tartottak tájékoztatást, illetve körüljárták azt is, hogyan lehet energiatakarékos megoldásokat alkalmazni pályázatok nélkül. E téma az október 15-i napot töltötte ki a Gazdaság Házában, Fehérváron.

Kedden a fejlesztési igények feltérképezéséről és a forráskeresésről adtak tájékoztatást a KKV-nak. Kerekasztal- beszélgetés keretében a vállalkozások bemutathatták, milyen fejlesztési igényeik vannak, és ehhez milyen jellegű partnert, pályázati forrást, egyéb támogatási formát kereshetnek.

Fogyasztóvédelmi törvény betartása, ellenőrzések gyakorlata, reklamációk kezelése: jótállás, szavatosság, dokumentálás volt a szerdai nap főbb programja. Ugyanezen a napon Fogyasztóvédelmi Laboratóriumi Nyílt Napot – Interaktív élelmiszer és mechanikai labort láthattak az érdeklődők a Gazdaság Házában.

Csütörtökön Székesfehérvár adott otthont az Európai KKV Hét hivatalos magyarországi központi rendezvényének a Gazdaság Házában. Az első plenáris részben a kis- és középvállalkozások működését érintő legfontosabb témakörök kerültek középpontba: nagyra törő tervek kisvállalkozások számára – az Európiai Kisvállalkozói Intézkedéscsomag ismertetése; üzletfejlesztési szolgáltatások kkv-k számára; Erasmus és Leonardo programok kkv-knak nyújtott előnyei; vállalkozónői sikerek, tapasztalatok, tanácsok; szolgáltatások induló, fiatal vállalkozások számára – ezek a témák söpörtek végig a hallgatóságon.

Pénteken Kárpát-medencei Gazdasági Fórumot rendeztek Móron. A gazdasági fórum célja a Kárpát-medencei térség együttműködésének ösztönzése, gazdasági kapcsolatok fejlesztése, az integrációs folyamat erősítése volt. A fórum lehetőséget adott az államhatárokon belül és kívül élő magyar vállalkozók, gazdasági szakemberek találkozásának, és új elemként indult útjára a Magyar Termék Nagydíjat bemutató Kárpát-medencei vándorkiállítás. A móri rendezvény fővédnöke és egyben indító szónoka Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter volt.

A híradások erről szóltak elsősorban, bár a hét érezhetően gazdag volt. Tény, hogy megrendezték a II. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumot, ahol a miniszter kijelentette: gyökeresen megváltozik az EU források elosztása a 2014. és 2020. közötti időszakban. A változás elsősorban ott érhető tetten, hogy a fejlesztési források többségét a vállalkozások kaphatják.

Növekedésünket nem korlátozhatjuk az országhatáron belülre, hanem azt csak a Kárpát-medencén belül valósíthatjuk meg – jelentette ki Matolcsy György. Ennek alapja a Wekerle-program, amit elindítottunk átnyúlva a határokon – jelentette ki a miniszter.

Helyet kell cserélnünk az eurózóna déli féltekével, hiszen a Kárpát-medence áll a középpontjában annak a térségnek, aminek határai a Baltikum és az Adria, és pont e térség áll történelmi lehetőség előtt ezzel a helycserével. Matolcsy kijelentette, hogy 200 víztározó építését kezdi meg jövőre Magyarország. E térségnek a kékgazdaság fejlesztése, amely a víz védelméről szól, elengedhetetlen gazdasági lába.

A Wekerle-terv gazdája a miniszteri biztos Radetzky Jenő, aki nem pusztán a Kárpát-medence egészében épít programot, de szűkebb hazájában, Fejérben is építi, építteti a nagy egészre összehangolt programokat. A KKV Hét erről szólt Székesfehérváron és Móron október harmadik hetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik