Belföld

Vitézy és Finta bírálja el a metróvégállomás terveit

4-es metró (4-es metró, alagút, )
4-es metró (4-es metró, alagút, )

Építészeti tervpályázatot írt ki az őrmezői metróvégállomás új intermodális csomópontjának terveire a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Lesz P+R és B+R.

A BKK pénteki közleménye szerint a 4-es metróvonal első szakaszának része a Kelenföldi pályaudvari állomáshoz kapcsolódó intermodális csomópont kiépítése. A beruházás keretében az őrmezői oldalon a metró kijáratához csatlakozva komplex helyi és helyközi buszpályaudvar, valamint P+R parkoló és B+R kerékpártároló épül.

Magyarországon elsőként készül olyan buszpályaudvar, ahol részben közvetlenül az épületből a buszba nyíló ajtókkal, részben fedett peronokon érhetők el a helyi és helyközi autóbuszok – közölte a BKK. A terminál jellegű épület lehetővé teszi, hogy a metróról átszálló utasok komfortos, fűtött, illetve hűtött térben várakozhassanak, valamint különböző kereskedelmi és vendéglátó szolgáltatásokat vehessenek igénybe.

A buszpályaudvar mellett csaknem 500 P+R férőhelyet építenek ki, valamint kialakítanak rövid idejű várakozást lehetővé tevő helyeket és taxidrosztokat. A kerékpárosok és a gyalogosok számára minden irányban kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá válik a térség, és a kerékpárosoknak telepítenek 120 B+R tárolót is – áll a közleményben.

A tervpályázatra november 5-éig lehet jelentkezni, majd a pályázati követelményeknek megfelelő jelentkezők 2013. január 28-ig nyújthatják be pályaműveiket, amelyeket a zsűri 2013. február 28-ig bírál el.

A pályázatok elbírálását és a győztes pályaművek kiválasztását a Finta Sándor fővárosi főépítész elnökletével és Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató részvételével működő, az érintett kerületek, az építész kamarák és egyéb szakértői szervezetek által delegált személyekből álló bírálóbizottság végzi. A pályaművek díjazására és megvételére bruttó 30 millió forint áll a bírálóbizottság rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik