Belföld

Széles választói összefogást akar Bajnai

Széles választói összefogás megteremtője, "társszervezője" kíván lenni a Bajnai Gordon volt kormányfő vezetésével megalakult Haza és Haladás Egyesület.

A bejegyzés alatt álló szervezet pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szinte minden területet érintő válsághelyzet felszámolását tekinti céljának, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy nincs visszatérés az elmúlt két évtized politikai kultúrájához és gyakorlatához, helyette “új és régi szereplők, szervezetek kölcsönös változására, majd együttműködésére van szükség”.

Az egyesület a “haza és haladás” reformkori jelszavának jegyében kíván politikai, közéleti tevékenységet folytatni, hivatalos szakpolitikai programok összehangolásán és a kormányváltásokon átívelő nemzeti közmegegyezés megteremtéséért dolgozik majd – közölték.

Véleményük szerint egy új politikai korszak nemzeti céljait nem jelölheti ki és nem képviselheti csupán egyetlen erő, párt vagy világnézet, hanem meggyőző többség, időtálló és széles választói összefogás szükséges. A Haza és Haladás ennek egyik megteremtője akar lenni, és ebben szívesen veszi minden, a céljaival egyetértő, “hazáját szerető és tettre kész demokrata” hozzájárulását.

Terveinek megvalósítása érdekében az egyesület a bejegyzését követően szimpatizánsokat és támogatókat gyűjt majd országszerte, és együttműködésre törekszik a céljaival egyetértő politikai és civilszervezetekkel.

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány, amelyet két évvel ezelőtt hozott létre Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök, a jövőben is önállóan, az egyesülettől jogi értelemben függetlenül folytatja tevékenységét.

A Népszabadság Online értesülése szerint az alapítók között van Oszkó Péter és Balázs Péter, a Bajnai-kormány pénzügy- és külügyminisztere, Szigetvári Viktor, aki az MSZP kampányfőnöke volt 2006-ban és 2010-ben, Felcsuti Péter, a bankszövetség korábbi vezetője, valamint Vörös T. Károly, a Népszabadság egykori főszerkesztője.

A szocialista kormányt 2009 áprilisa és 2010 májusa között vezető Bajnai Gordon felszólal az Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű Facebook-csoport (Milla) október 23-ai demonstrációján, és várhatóan ott beszél majd egyesületének céljairól és lehetőségeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik