Belföld

Mit keres Ady a Békemeneten?

békemenet (békemenet)
békemenet (békemenet)

Ady Endre egyik versével jelent meg a januári Nyugat-ellenes „nem leszünk gyarmat”-jelszavú békemenetről szóló kötet. A költő viszont elkötelezett Nyugat-párti volt.

Az október 23-i békemenet 2.0 alkalmából bemutatták a januári kormányt támogató vonulásról szóló Egy a haza – Békemenet 2012 című, 150 oldalas színes, a menet fényképeivel illusztrált könyvet. A kötet egyik szerzője, Bayer Zsolt a sajtótájékoztatón közölte, hogy a könyv állhatott volna akár egyetlen lapból is, az első oldalon olvasható Harc a Nagyúrral című Ady Endre versből. Mint mondta, a vers ma legalább annyira aktuális, mint 1905-ben volt, a “disznófejű Nagyúr” minket is megöl, ha hagyjuk. Bayer szerint erről szól a könyv, és erről szólnak a békemenetek is.

A Harc a Nagyúrral Ady pénznek való – egyéni – kiszolgáltatottságáról, küzdelméről szól, de teljes tévedés egy ilyen rendezvényen felhasználni – mondta az FN24 kérdésére a Magyartanárok Egyletének elnöke. Arató László felhívta a figyelmet arra, hogy Adyról köztudott, hogy nagyon is a modernizáció, a polgári társadalom, a nyugatosodás híve volt, a legendás Nyugat folyóirat „zászlóvivője”. Magyarországot kompországnak írja le, de azt is hozzáteszi: ne Kelet felé közeledjünk. Ezért elképesztő, hogy Nyugat-ellenes propagandára használják fel – teszi hozzá az elnök.

Ady a magyar kapitalizmussal szemben persze kritikus volt, de a Vér és aranyból tudjuk, hogy mind a szexualitást, mind a pénzt – bár mindkettővel küzdelmes az ember viszonya – a lét fontos részének tekinti. Egyiket sem tagadja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik