Belföld

Gátat szabna a politikusok álláshalmozásának a Jobbik

novák előd (novák előd, )
novák előd (novák előd, )

A Jobbik szerint a kormány országgyűlési képviselőkkel akarja feltölteni a 2013-tól megalakuló járási hivatalok vezetői posztjait, ami felháborító és elfogadhatatlan. Az ellenzéki párt törvénymódosítást kezdeményez az összeférhetetlenség kimondására.

A kormány a politikai álláshalmozás újabb lehetőségének megnyitását készítette elő, amikor a járási hivatalok létrehozásáról szóló törvényben azt mondta ki, hogy az országgyűlési képviselőség is közigazgatási gyakorlatnak számít. Ezzel megnyílt az út a 2014-től létrejövő kisebb parlament miatt állásukat elveszítő fideszes honatyák előtt, hogy a járások élén folytassák munkájukat – ismertette a Jobbik álláspontját Novák Előd, a párt alelnöke.

A Jobbik most törvénymódosítást nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben kimondanák, hogy országgyűlési képviselő, polgármester, valamint megyei vagy helyi önkormányzati képviselő nem vezethet járási hivatalt. Emellett annak rögzítését is kezdeményezik, hogy a hivatalvezetőnek felsőfokú igazgatásszervezői, okleveles jogász képesítéssel vagy okleveles közigazgatási menedzser, illetve egyetemi vagy főiskolai szintű közgazdász szakképesítéssel kell rendelkeznie, és legalább öt év közigazgatási gyakorlat is feltétel lenne.

Novák Előd szerint minderre azért van szükség, hogy ne álljon elő az az „abszurd helyzet”, hogy közigazgatási ügyekben a hivatalvezetőnél képzettebb a saját helyettese, vagy akár az általa felügyelt legkisebb falu jegyzője is.

Korábban a Blikk írt arról, hogy a járási vezetői poszt zsíros egérutat jelenthet a politikusoknak. A lap szerint erre utal, hogy a szigorú összeférhetetlenségi szabályok mellett a törvény kifejezetten megengedi, hogy a járási hivatalvezetői posztot parlamenti képviselő is elláthassa. A posztért pedig a szolgálati idő függvényében 500-600 ezer forintos fizetésre számíthatnak a hivatalvezetők – írta a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik