Belföld

Fejér a harmadik leggazdagabb megye

Buthy Lilla

2012. 10. 19. 11:44

A megyéket vizsgálva Fejér megye megtartotta előkelő harmadik helyét-derül ki a GfK csütörtökön bemutatott 2012-es vásárlóerő-tanulmányából.

A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti.

Magyarországon a tavalyi 5.036 euró után 2012-ben átlagosan 4.884 euró az egy főre jutó elkölthető jövedelem, ami nem éri el az 1,5 millió forintot – mondta el Dörnyei Otília, a GfK Hungária piackutató intézet ügyfélkapcsolati igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A lista élén ugyanazok a települések állnak, mint az elmúlt években, de a sorrendben történtek változások. Üröm és Csopak például helyet cserélt tavaly óta, a negyedik változatlanul Paks. Utána Tiszaújváros végzett az idén, a tavalyi ötödik Nagykovácsi pedig a nyolcadik helyre került. Az országos átlagot 100-nak tekintve a lista elején álló települések vásárlóerő-indexe 130 fölött van.

A legszegényebb települések listáján sincs változás, Tiszabő, Alsószentmárton és Szendrőlád lakói a legszegényebbek. A sereghajtó 13 településen változatlanul nem éri el a vásárlóerő-index az 50-et.

Sajátos a helyzet Budapesten, ahol a XII. kerületben élnek a leggazdagabbak, itt a vásárlóerő-index 161,5, ami jóval meghaladja az átlagot. Az éllovast a II. és az I. kerület követi. A legszegényebbek a VIII. kerületiek, a Józsefvárosban ugyanis az országos átlag alatti, 96,5-ös a vásárlóerő-index.

Összességében a fővárosban is csökkent az egy főre jutó vásárlóerő-index: az idén 130,2 a tavalyi 132,9 és a két évvel ezelőtti 133,6 után. A megyéket vizsgálva Budapest után ismét Komárom-Esztergom lett a második, és Fejér Megye is megtartotta harmadik helyezését.

Győr-Moson-Sopron megyében viszont folyamatosan csökken a vásárlóerő értéke. A megye 2008-ig a második helyet tudta megszerezni, a következő években a negyediket,az  idén azonban Vas megye is megelőzte – közölte Dörnyei Otília.
A vizsgált 42 európai ország listáján Magyarország a tavalyi 29. helyről a 31. helyre csúszott, ezzel Lettország és Horvátország mögé került ebben az évben – ismertette az európai adatokat Kozák Ákos, a társaság ügyvezető igazgatója.

Az adatok szerint a szomszédos Ausztriában négyszerese az egy főre jutó elkölthető jövedelem a magyarországinak. Az osztrák vásárlóerő-index 161, a cseh 58,4, a magyar viszont 38,1.

Az európai lista élén Lichtenstein áll, a legkevesebb pénzből Moldova lakói gazdálkodnak. Kozák Ákos elmondta: a hazai háztartások fogyasztásában továbbra is csökkenő trendet prognosztizál a GfK, és a kiskereskedelem számára is a következő időszak visszaesést, jobb esetben stagnálást hozhat.

A GfK Hungária Piackutató Intézet 1998 óta készíti vásárlóerő-tanulmányát.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.