Belföld

Bujdosó-kiállítás a Királykúton

Megtelt a Királykút Emlékház épülete a sok érdeklődővel, akik péntek kora este jöttek Bujdosó Dénes festőművész kiállítására.

Mindössze a sajtó nem képviseltette magát nagy számban, csak a FehérVár című hetilap és természetesen a Fehérvár24. A megnyitón az október 9-én 80. életévét betöltő festőművész meghatottan állt a tárlatot betöltő emberek előtt. Könnyeivel küszködve köszönte meg, hogy ellátogattak képeihez.

Az idős művész gyermekkorát inkább fafaragással töltötte, nem véletlen, hogy 15 esztendősen asztalos inasnak állt Hüfner Alajos műhelyében. Melyik gyermek ne szeretné bújni Verne Gyulai könyveit, így volt ezzel Bujdosó Dénes is, de neki nemcsak az írott mű, de annak illusztrációi is megfogták a lelkét. Ügyeskedve kezdett neki a rajzolásnak, festegetésnek. 22 év inaskodás után fel kellett hagynia a szakmával, s az akkori törvények értelmében tanulni sem volt lehetősége, ezért segédmunkásként élte életét. Az angyalföldi Rákosi Mátyás Kultúrházba működő rajzszakkörbe járt el tanulni, nem kisebbektől, mint Barcsay Jenőtől.

Az ’56-os forradalom leverése után külföldre, Hollandiába menekült, ahol elvégezte a Holland Képzőművészeti Akadémiát. Első felesége halála után pár esztendővel újra nősült, s egy fehérvári hölgyet vett feleségül, akivel 1990-ben hazatelepült Magyarországra, Székesfehérvárra.

Bujdosó Dénes így nyilatkozott: „Több kiállításom volt már Fehérváron, de ha a fele eljött azoknak, akiket meghívtunk, akkor én már nagyon örültem, most meg olyan sokan itt voltak… Ide, a Királykútra már egy párszor eljöttem. Nekem ez az épület annyira tetszik, hogy úgy kértem a jó Istent, nyerjek annyit, hogy megvehessem, és műteremgalériát csinálok belőle. Aztán Földi Zoltán képviselőtől kérdeztem, nem lehet-e itt egy kiállítást csinálni. Nézett egyet: dehogy nem – mondta. Kicsi a helyiség, de bemutatónak jó ez, nem? Inkább fehérvári képekkel jelentem meg, mert nagyon szeretem a várost, még ha csak ’90-ben jöttem is.”

Földi Zoltán önkormányzati képviselő megnyitójában azt mondta: Bujdosó Dénes vallja, hogy a festészet olyan, mint hívőnek a templom, ahova csak áhítattal lehet betérni. Mi ez, ha nem alázat, mely a művészt, az őt körülvevő világot és művei kapcsolatát jellemzi? – köszöntötte a megjelentek között Földi Zoltán Bujdosó Dénest. Végül egy Márai idézettel zárta a képviselő: „De a művész, az igazi, nem „tévedhet” semmiféle pályára, s nincs olyan történelmi vagy helyzeti erő, mely eltéríthetné feladatától; nem lehet más, csak író vagy festő vagy zenész. Aki így művész, annak végzete van. Ez a legtöbb.”

A rövid videón láthatjuk a meghatódott festőművészt:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik