Belföld

Alázzák a rokkantakat

rokkant (rokkant, )
rokkant (rokkant, )

Vérnyomás-ellenőrzés alapján akartak dolgozni küldeni egy agyi infarktus miatt leszázalékolt nőt – írja a Népszava. Az asszonyt végül újra rokkanttá nyílvánították, de hónapokig egyetlen fillért sem kapott.

A győri beteg a lapnak elmesélte, hogy korábban betanított munkásként dolgozott, de ér-, szív- és izületi betegsége, asztmája, súlyos vizelet- és széklettartási, valamint hallásproblémái miatt 8 éve nem tud dolgozni. Az 53 éves, egyedül élő nő február végéig 70 ezer forint rehabilitációs járadékot kapott. Májusra hívták be az ellenőrző vizsgálatra, hogy megállapítsák, jogosan kapja-e még a pénzt, de márciustól már nem utaltak neki semmit.

Az elsőfokú eljáráson az orvos ellenőrizte, tényleg használ-e betétet a beteg, megmérte a vérnyomását, és ez alapján arra jutott: a nő munkaképes. A járadékot 37 ezer forintra csökkentették, de azt is csak júniusban fizették ki. Az asszony fellebbezett. A másodfokú eljárás előtt szívműtét előtt állt, akkor az orvos elismerte, hogy „nem néz ki túl jól”. Vérnyomásmérés után elbeszélgetésre küldték, ahol a jövőképéről érdeklődtek, és arról, mivel tölti a napjait, beszélget-e a szomszédokkal. Végül rokkantnak minősítették, de a szakértői vélemény meg sem említi elsődleges betegségét, a súlyosan magas vérnyomását, az agyi infarktusát. Alacsonyabb besorolással 55 ezer forint lett az új járadéka, vizsgálatok szerint ugyanis egészségesebb, mint két éve.

A kormány arra hivatkozva alakította át a rokkantnyugdíj rendszerét ez évtől, hogy a régi nem ösztönözte a betegeket a munkába való visszatérésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik