Belföld

A kis- és középvállalatok húzzák a gazdaságot

autószerelő (autószerelő, szerviz, )
autószerelő (autószerelő, szerviz, )

Kiemelt szerepe van a kis- és középvállalkozásoknak, a szektor egyértelműen a gazdasági fellendülés motorja lehet.

Radetzky Jenő a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Székesfehérváron az Európai KKV Hét csütörtöki,magyarországi központi rendezvényét megnyitó beszédében a kitörési lehetőségek közül a legfontosabbnak a magyar cégek külföldi piacokra jutását nevezte, s ezek közül is kiemelte a Kárpát-medencei piacokat.

Lenner Áron Márk a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta: a kormány a vállalkozások megsegítésére számos programot indított. Példaként a Magyary-programot említette, amely a cégek adminisztrációs terheinek jelentősen csökkenését hozta.

A Wekerle-tervvel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy éves intézkedési terve már kormányzati egyeztetés alatt van. Megemlítette: a Kárpát-medencében kialakításra kerülő üzletfejlesztési irodahálózat Erdélyben és délvidéken már megjelent, Felvidéken és Kárpátalján várhatóan az év hátralévő részében nyitják meg az irodákat.

Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke elmondta, hogy számos szolgáltatással segítik a hazai kkv-kat, többek között partnerkereséssel, speciális képzések indításával, vagy pályázatfigyeléssel. Évente mintegy 400 külföldi kiállításon és üzleti találkozón biztosítanak megjelenést magyar vállalkozásoknak.

Az Enterprise Europe Network magyarországi hálózatával kapcsolatban kifejtette: mintegy ezer cég vett részt belföldi képzéseiken, 400 alkalommal adtak tanácsot partnereiknek, illetve ezer üzleti tárgyalást készítettek elő egy év alatt.
Az Európai Bizottság idén negyedik alkalommal hirdette meg az Európai KKV Hetet, amelyen 27 tagország és 10 meghívott ország vesz részt. A kampány kiemelt hangsúlyt fektet a vállalkozások alapításával, működésével, továbbfejlesztésével, az újrakezdéssel kapcsolatos lehetőségek bemutatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik