Belföld

Verseny a környezetért

Általános iskolásoknak, természetesen környezetbarát nyereményekkel.

Az 5-8. osztályosokat célzó versenyt annak aprópóján hirdették meg, hogy év végére befejeződik a Szeged környéki 26 település szemétlerakóinak és környezetüknek rendbetétele – árulta el a program nyilvánosságáért felelős Factory Creative Studio kommunikációs és PR vezetője. A program másfél éve alatt összesen több mint 414 ezer négyzetméternyi területet rekultiváltak, és 60 ezer köbméternyi szemetet szállítottak el az érintett településekről –sorolta az adatokat Nyemcsok Éva.

A finiséhez érkezett munka ürügyén meghirdett játék két fordulós, a nevező iskolások három fős csapatai először e-mai-es feladatokat oldnak meg, majd a döntőbe jutottak a program zárórendezvényén mérhetik össze tudásukat. Az első fordulóra azt kérik, hogy  pr@factory.co.hu címre beküldve a csapattagok és a felkészítő tanár nevével, az iskola és az osztály megjelölésével az alábbi feladatokat oldják meg:

1. Rekultivált hulladéklerakók

– Keressétek meg és fényképezzétek le a településeteken rekultivált hulladéklerakót vagy -lerakókat!

– A fényképet alapul véve tervezzétek meg, hogyan alakítanátok ki a területen madárbarát kertet, és ezt rajzoljátok is le!

– Gyűjtsetek ötleteket arról, hogy máshol hogyan hasznosítják a rekultivált területeket – hazai és külföldi példákat egyaránt hozhattok! Az írásos összefoglaló mellé csatolhattok fotót, rajzot is!

2. Fenntarthatóság

Mindig tehetünk a fenntartható fejlődésért! Ennek szellemében vegyétek szemügyre iskolátokat és környezetét, dokumentáljátok fotókkal, hogyan néz most ki. Miben változtatnátok annak érdekében, hogy az iskola környezetbaráttá váljon? (Néhány szempont: hulladékgyűjtés, zöld felületek, energiahatékonyság). Válasszatok ki egy témát, valósítsátok meg iskolátokban, és dokumentáljátok ezt is. A leírás mellé várjunk a fényképeket is!

 

A csapatok közül az 1-3. helyezettet díjazzák, melyeknek környezettudatos ajándékokból állítanak össze egy-egy óriási csomagot. A csapatok mellett az iskolák is versenyeznek egymással: az összesített versenyben legtöbb pontszámot elérő három oktatási intézmény is díjat kap.

A játékra a következő, érintett településekről lehet nevezni: Algyő, Ásotthalom, Baks, Balástya, Balotaszállás, Bordány, Csengele, Deszk, Domaszék, Dóc, Forráskút, Kelebia, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös, Pusztamérges,Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Tompa, Üllés, Zákányszék és Zsombó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik